Ohjeet ja tuki

Site: Xamk Learn
Course: Xamk Learn
Book: Ohjeet ja tuki
Printed by:
Date: Tuesday, 3 October 2023, 11:30 PM

Description




Yleiset ohjeet ja tuki




Salasana unohtunut?

XAMKIN KÄYTTÄJÄT

Salasanan voi vaihtaa omilla pankkitunnuksilla sähköisessä tunnistautumispalvelussa: https://id.xamk.fi. Tarkempia ohjeita käyttäjätunnusasioissa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa saat jättämällä palvelupyynnön Xinfo-asiakaspalvelusivustolla.


HAKA-KIRJAUTUVAT KÄYTTÄJÄT

Noudata oman oppilaitoksesi ohjeita, miten toimit unohdettuasi salasanasi.


MUUT KÄYTTÄJÄT

Jätä palvelupyyntö Xinfo-asiakaspalvelusivustolla.


Tarvitsetko apua?


Xinfo on Xamkin ​helpdesk-palvelu, joka palvelee osoitteessa https://xinfo.xamk.fi. Palveluaikamme on arkipäivisin klo 9-15.

Digitaalinen ympäristö

Xamkin digitaalinen ympäristö koostuu useista palveluista ja järjestelmistä. Alla olevassa kaaviossa on esitelty sitä, miten ne jakautuvat käyttötarkoituksen perusteella.

Kuvassa esitellään Xamkin digitaalista ympäristöä.
Tutustu myös: Opiskelijoiden käytettävissä olevat sovellukset Xamkissa

Palvelun nimi Kirjautumisosoite Ohjeet
Kaakkuri kaakkuri.finna.fi Kirjaston oppaat (Libguides)
Lux lux.xamk.fi Intran ohjeet?
M365 portal.office.com Microsoft 365 -ohje (Microsoft)
Open Learn open-learn.xamk.fi Tutustu Open Learn -ympäristöön -tallenne
Open Learn - Ohjeet ja tuki
Outlook Opiskelijasähköposti
Henkilökuntasähköposti
Sähköposti (Lux)
Outlookin ohje (Microsoft)
Peppi Opiskelijan työpöytä
Opetushenkilöstön työpöytä
Peppi-ohjeet opiskelijoille (Lux)
Peppi-ohjeet henkilöstölle (Lux)
Teams Microsoft Teams Teams itseopiskelumateriaali (Open-Learn)
Lataa Teams-sovellus (Microsoft)
Tietosuoja ja tietoturva Tietosuoja Tietosuojaohjeet opiskelijoille
Tuudo App Store: Tuudo mobiilisovellus
Play Store: Tuudo mobiilisovellus
Tuudo-ohjeet (Lux)
Xinfo helpdesk xinfo.xamk.fi Xinfon ohjeet?

Lisää digitaalisen ympäristön palvelujen ohjeita löydät intranet Luxista sekä palveluista itsestään.


Opiskelijoiden käytettävissä olevat sovellukset

Oheiseen taulukkoon on koottu eri opiskelijoiden käytettävissä olevat sovellukset.

Kuvakaappaus opiskelijoiden käytössä olevista järjestelmistä Xamkissa.
Lataa Opiskelijoiden käytettävissä olevat sovellukset Xamkissa

Verkko-opetukseen osallistuvan vinkkilista

Taas verkko-opetusta! Onneksi voin olla passiivinen kuuntelija ja kirjoittaa samalla huomista raporttia. Tai vaikka katsoa toisella silmällä telkkaria. 

Kuulostaako tutulta? Vai mietitkö, miten saisit verkko-opetukseen osallistumisesta itsellesi antoisamman ja innostavamman? Alla on muutamia vinkkejä. Tutustu niihin ennen seuraavaa verkko-opetustilannetta.

Valmistaudu

Älä säntää verkko-opetustilanteeseen valmistautumatta, vaan tutustu opintojakson tavoitteisiin ja verkko-opetuskertojen luonteeseen, jos siihen on mahdollisuus. Onko kyseessä luento, edellytetäänkö osallistumista ja pitääkö jotain valmistella etukäteen. Varmista, että sinulla on tarvittavat välineet ja testaa niiden toimivuus. Jos tilaisuutta varten täytyy ladata jokin sovellus koneelle tai mobiililaitteelle, tee se hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua.

Varaa aikaa ja rauhallinen paikka

Suhtaudu verkko-opetukseen samoin kuin lähiopetustilanteeseen. Varaa siis tarvittava aika ja mahdollisuuksien mukaan rauhallinen opetuksen luonteeseen sopiva paikka. Huolehdi myös ulkomuotosi ja ympäristösi siihen muotoon, että voit tarpeen tullen avata webkameran osallistuaksesi työskentelyyn. Taustakuvia hyödyntämällä voit suojella yksityisyyttäsi. Varaa itsellesi monipuolinen ja ergonominen työpiste. Sohvan taikka sängyn pohjalta osallistuminen ei ole ehkä kaikkein fiksuinta.
 

Tule ajoissa paikalle, testaa tekniikka ja rauhoitu

Tämä on tärkeää, jotta opetus pääsee alkamaan ajallaan ja saat kaiken irti opetuksesta opettajan suunnitelmien mukaan. Liity verkko-opetustilanteeseen mahdollisuuksien mukaan jo muutama minuutti ennen aloitusta. Näin sinulla on aikaa varmistaa äänentoiston, kaiuttimien, mikrofonien ja kuulokkeiden toimivuus ja ratkoa mahdolliset ongelmat. Minimoi häiriötekijät sulkemalla koneeltasi ylimääräiset ohjelmat (sähköposti ym.), joita et tarvitse opetuksen aikana. Kun kaikki on valmista, ehdit hengähtää ja hyvässä lykyssä vielä hakea kupillisen kahvia ennen aloitusta.


Kuuntele ja osallistu

Kohtaaminen verkossa edellyttää osallistujalta aktiivista keskittymistä, koska opettajaa ja muita opiskelijoita ei välttämättä näe. Jos opetustilanne sallii, pyri osallistumaan keskusteluun aktiivisesti esimerkiksi chattiä käyttämällä, tai muilla opettajan ohjeistamilla tavoilla. Näin saat enemmän irti opetuksesta. Keskity meneillään olevaan opetustilanteeseen. Keskittyminen on vaikeaa, jos teet useita asioita yhtä aikaa.


Muista kohteliaisuus

Jos osallistut opetustilanteessa keskusteluun tai haluat sanoa jotain, pyri puhumaan lyhyesti ja itse asiasta. Jos mukana on opiskelijoita, jotka eivät tunne sinua, esittäydy lyhyesti ennen puheenvuoroasi tai kysymystäsi. Puhu selkeästi ja riittävän kuuluvalla äänellä. Sulje mikrofoni silloin, kun et ole puheenvuorossa. Pyri välttämään päälle puhumista ja anna muille mahdollisuus olla äänessä. Keskity kuuntelemaan. Varmista, että opiskeluympäristösi on hiljainen, jotta vältytään häiritsevältä taustamelulta. Mahdollista omalla toiminnallasi muille opiskelijoille turvallinen opiskeluilmapiiri.


Kunnioita tekijänoikeuksia ja yksityisyyden suojaa

Opetustilanteen ja materiaalien tekijänoikeudet ovat opettajalla. Voit tallentaa materiaaleja tarvittaessa omaan käyttöösi, mutta sinulla ei ole oikeutta jakaa niitä missään muodossa eteenpäin. Sama koskee myös kaikkea opiskelijoiden jakamaa tai esittämää materiaalia. Henkilöä esittävää kuvaa ei saa julkaista henkilön kunniaa tai yksityisyyttä loukkaavalla tavalla.


Ota vastuu omasta tekemisestäsi

Muista, että viime kädessä olet itse vastuussa siitä, mitä saat irti verkko-opetustilanteesta. Jos et aio keskittyä ja osallistua siihen aktiivisesti, miksi menisit linjoille? Mieti itsellesi sopivia keinoja ottaa hyöty irti verkko-opetuksesta. Jos et halua puhua, voit käyttää chatti-ikkunaa. Myös omien muistiinpanojen tekeminen aiheesta tai työskentelyasennon vaihtaminen kesken luennon voi auttaa keskittymään. Kysy aina, jos jokin asia jää epäselväksi. Muista, että muutkin opiskelijat sekä opettaja ovat vain ihmisiä.


V1 Aronen, H., Myöhänen, T. ja Valkeinen, M. 2018.
V2 Parkkonen, T. ja Pilli-Sihvola, M. 2021.

This work is licensed under the Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/.

EXAM-tenttijärjestelmä

EXAM on sähköinen tenttijärjestelmä valvottujen tenttien suorittamiseen. 

EXAM-tentteihin ilmoittaudutaan Xamkin EXAM-järjestelmässä ja tentit tehdään kampusten tenttiakvaarioissa, joissa on kuvan ja äänen tallentava valvontajärjestelmä. Tenttiakvaarion koneilla on pääsy vain EXAM-järjestelmään. 

Tenttijärjestelmässä voit käydä tenttimässä tentin, jonka suorituksesta olet sopinut opettajan kanssa etukäteen. Tenttijärjestelmässä voidaan suorittaa opintojaksotenttejä, uusintatenttejä, lääkelaskuja sekä opinnäytetöiden kypsyysnäytteitä.

Xamkilla on tenttiakvaariot kullakin kampuksella: Kotka A4035, Kouvola 248A, Mikkeli E303 ja Savonlinna SA438.

Tutustu Exam-tenttimiseen alla olevan videon avulla. 


Suosittelemme lämpimästi EXAM-tenttijärjestelmä -itseopiskelukurssin suorittamista Open-Learn -ympäristössä ennen EXAM-tentin tekemistä. 

EXam-ohjeita


Kirjautuminen ja tentin varaaminen
Tenttitilojen sijainnit ja aukioloajat
Exam-tenttimisen käyttösäännöt
Tentin tekeminen
Tenttivierailu
Opettajan ohjeet

Tenttijärjestelmään kirjautuminen

EXAM-järjestelmään kirjaudutaan Xamk-käyttäjätunnuksella osoitteessa: https://exam.xamk.fi. Valitse ensin Haka-valikosta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (South Eastern Finland University of Applied Sciences) ja kirjaudu sisään Xamk-käyttäjätunnuksellasi (ns. lyhyt muoto). 


Tentin varaaminen

Sinulle osoitetut tentit löydät Exam-työpöydältä tai voit etsiä tenttiä tentin tai opettajan nimellä. Tenttiajan voit varata jollekin Xamkin kampukselle tai tenttivierailuna ulkopuoliseen oppilaitokseen. Tentin pystyt tekemään vain ilmoittautumisen määrittelemällä tenttikoneella valitsemassasi tenttitilassa sovittuun aikaan. 

Katso video-ohje kirjautumiseen ja tentin varaamiseen. 



TENTTITILOJEN SIJAINNIT JA AUKIOLOAJAT

Xamkin EXAM-tenttiakvaariotilat sijaitsevat kaikilla neljällä kampuksella:

  • Kotka A4035
  • Kouvola 248A
  • Mikkeli E303
  • Savonlinna SA438

Tenttitilat ovat avoinna avoinna arkipäivisin (ma-pe) kampusten aukioloaikojen puitteissa (8:00-16:15). Tarkista kampusten aukioloajat kampusten sivuilta: Xamk kampukset. Varmista, että sinulla on pääsy kampukselle, erityisesti viimeisten tenttiaikojen osalta. Huomaa, että saatat tarvita kulkukortin päästäksesi kampukselle ilta-aikaan tai loma-aikoina, jos kampuksen ovet ovat kiinni. Tenttitilaan päästäksesi et tarvitse avainta tai kulkukorttia. 

Loma-aikoina tenttiminen on mahdollista, mikäli kampus on avoinna ja sinulla on pääsy kampukselle.  Juhlapyhinä, esimerkiksi joulu- ja juhannusaattona kampus on kokonaan suljettu, eikä tenttiminen ole tuolloin mahdollista.


Poikkeukset aukioloajoissa

Exam-huoltokatkot joka kuukauden toinen torstai  klo 8-12.
Tenttivierailu suljettu joka kuukauden ensimmäinen arkikeskiviikko klo 8-10 (huoltokatko).
Huoltokatkot on merkitty järjestelmään.

Kouvolan tenttitila: Vko 43 (23.-27.10, syyslomaviikko) kampusinfossa mahdollisesti remonttityöskentelyä, josta voi kuulua ääniä Exam-tilaan. Tenttitila kuitenkin avoinna tenttijöille ja muutamia kuulokkeita tenttitilassa käytettävissä tentin ajaksi. Pahoittelumme häiriöstä. 


EXAM-tentin suorittaminen Xamkin tenttiakvaariossa

  • Tenttiakvaarion tiloissa on reaaliaikainen, ääntä ja kuvaa tallentava kameravalvonta. Ilmoittautuessasi tenttiin annat samalla luvan myös kameravalvontaan. Tallenteita tarkistetaan tarvittaessa jälkikäteen. Henkilötietolain (523/99) 10 §:n mukainen sähköisen tenttipalvelun tietosuojaseloste sekä kameravalvonnan seloste ovat saatavilla Xamkin verkkosivuilla: Xamk tietosuojailmoitus.

  • Tenttiakvaarion koneilla pääsee ainoastaan EXAM-järjestelmään. Tenttikoneissa on lisäksi Windows-laskin, Wordpad/Notepad ja tilassa laskimia, suttupapereita ja kyniä käytettävissä. Osassa koneita on käytössä kyrillinen näppäimistö venäjän tenttejä varten ja vähintään yksi esteetön tenttipaikka (varustettu sähköisesti korkeussäädettävällä pöydällä), joka on varattavissa tenttivarauksen yhteydessä. Tilassa on muutamia kuulosuojaimia tarjolla.

  • Kaikki henkilökohtaiset tavarat, kuten päällysvaatteet, puhelin ja muut elektroniset laitteet, omat muistiinpanovälineet jne., jätetään tenttitilassa tai tilan ulkopuolella olevaan säilytyslokeroon. Tenttikoneelle voit tuoda vain henkilöllisyystodistuksen ja säilytyslokerikon avaimen. Tenttikoneelle ei saa ottaa mukaan syömistä eikä juomista.

  • Tenttitilassa täytyy noudattaa ehdotonta hiljaisuutta! Tilassa ei saa keskustella muiden kanssa eikä vilkuilla toisten koneita.

  • Tenttitilasta ei saa poistua kesken tentin, eikä tenttitilassa saa liikkua turhaan koneen ääreltä tentin aikana. Poistu tenttitilasta vasta, kun olet päättänyt tentin. 

  • Yksilölliset järjestelyt: Tenttitilassa voi samanaikaisesti olla myös muita tenttijöitä. Examissa on mahdollisuus lisäajalliseen tenttiin tai mahdollisuus varata säädettävä pöytä. Tilassa on muutamia kuulosuojaimia käytettävissä. Jos sinulla on muita erityisiä tarpeita tenttimiseen liittyen (esim. erillinen/hiljainen tenttitila tai liikkuminen tentin aikana), sovi vaihtoehtoisesta tenttimistavasta opettajasi kanssa. 

  • Tenttiakvaarioon saatetaan tehdä myös satunnaisia tarkastuksia henkilökunnan puolesta, joten varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

  • Säilytyslokerikko on tyhjennettävä tenttitilasta poistumisen yhteydessä. 

  • Tenttitilaisuuden aikana ei ole saatavissa teknistä tukea. Jos tentti jumittuu tai katkeaa yllättäen, noudata tenttitilassa olevia ohjeita ja ilmoita ongelmistasi opettajalle sekä Xamkin EXAM-tukeen: EXAM-tuki Xinfossa.

  • Mikäli tenttijän todetaan rikkoneen tässä mainittuja ohjeita, voidaan tenttisuoritus hylätä. Kaikki havaitut tenttivilppitilanteet tutkitaan ja tenttivilppi voi johtaa tenttisuorituksen hylkäämiseen ja toimenpiteisiin Xamkin tutkintosäännön, sekä eettisten ohjeiden mukaisesti.

  • Mahdollisista tenttivilppihavainnoista voi ilmoittaa Xamkin Exam-tukeen.

  • Exam-järjestelmän saavutettavuusseloste 

Tentin tekeminen

Sähköpostiin tulleesta varausvahvistuksesta näet tenttikoneen numeron, joka on sinulle varattu. Voit tehdä tentin vain kyseisellä tenttikoneella. Jos kirjaudut väärälle koneelle, tenttijärjestelmä ilmoittaa sinulle siitä. 

Tenttitilaan voi mennä hieman ennen (n. 5-10 min ennen) tentin alkamisajankohtaa. Jätä henkilökohtaiset tavarasi tenttitilan tai tilan ulkopuolella olevaan säilytyslokerikkoon. Tenttikoneelle voit ottaa vain kuvallisen henkilötodistuksen/opiskelijakortin ja säilytyslokerikon avaimen. Omia välineitä ei saa käyttää tentin aikana. 

  • Kirjaudu käyttäjätunnuksellasi sinulle varatulle tenttikoneelle. 
  • Avaa Exam-/Firefox-selain ja kirjaudu vielä erikseen EXAM-järjestelmään käyttäjätunnuksellasi. Haka-valikossa valitse joko Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tai South-Eastern University of applied sciences, jotta pääset kirjautumaan. 
  • Odota kunnes tenttisi avautuu. Odottaessasi lue tenttipisteellä olevat ohjeet tarkasti. 
  • Noudata hiljaisuutta tenttitilassa. Tilassa ei keskustella muiden kanssa, eikä liikuta turhaan. Kesken tentin ei saa liikkua pois tenttikoneelta. 
  • Kun tentti avautuu, Lue ruudulta opettajan mahdollisesti sinulle antamat lisäohjeet. 
  • Vihreästä napista pääset tenttikysymyksiin. 
  • Ruudun oikeassa reunassa näkyy tentin rakenne. Voit edetä vihreän nuolen avulla. 
  • Tallenna vastauksesi ja siirry seuraavaan kysymykseen (järjestelmä tallentaa vastaukset automaattisesti 1 minuutin välein).
    Kysymyksessä olevat liitetiedotot: Pdf-liite avautuu selaimeen tai sovellukseen, kuvaliite täytyy ladata ensin koneelle (Downloads/Lataukset-kansioon), jonka jälkeen liitteen saa avattua. 
  • Jäljellä oleva aika näkyy ruudun oikeassa yläreunassa.
  • Vastattuasi kaikkiin kysymyksiin tallenna ja lopeta tentti.
  • Sulje tietokone tai kirjaudu ulos koneelta. 

Harjoittelutentti: EXAM-järjestelmään on luotu Harjoittelutentti, jota voi käydä itsenäisesti kokeilemassa. Jos haluat kokeilla tentin tekemistä ennen oikeaa tenttiä, etsi Exam- järjestelmässä tentti nimellä "Harjoittelutentti", ilmoittaudu tenttiin sekä varaa tenttipaikka ja käy tekemässä tentti tenttiakvaariossa.

Tenttikoneiden näppäimistökielen vaihtaminen: Tenttikoneiden näppäimistön kieli on vaihdettavissa ja sitä voi muuttaa, jos esimerkiksi tarvitsee suomenkielien ääkkösiä. Vaihtoehtona on FIN/ENG/pyC. Näppäimistökielen saa vaihdettua Win-näppäin + välilyönti-näppäin -yhdistelmällä tai näytön oikeasta alareunasta kellon vierestä painamalla FIN tai ENG-tekstiä. Jos tarvitaan ääkkösiä, asetus pitäisi olla FIN. 

Varatun ajan peruminen ja vaihtaminen: Peruthan tenttivarauksen ajoissa, jos et pääsekään tenttiin. Perumalla oman varauksen vapautat tenttipaikan sitä tarvitsevalle. Peruminen tapahtuu tenttivarauksen oikeasta yläkulmasta (kolme pistettä). Katso tästä tarkempi ohje tenttajan perumiseen tai vaihtamiseen (avautuu uuteen ikkunaan). 

EXAM-tenttivierailu

Tenttivierailun avulla opiskelija voi suorittaa oman korkeakoulun tentin/kypsyysnäytteen toisen korkeakoulun EXAM-tenttitilassa. Toisin sanoen, Xamkin opiskelija voi suorittaa tentin tenttivierailussa mukana olevassa korkeakoulussa ja vastaavasti toisen korkeakoulun opiskelija, joka on mukana tenttivierailussa, voi tulla suorittamaan tenttiä Xamkin tenttiakvaarioon.


OPISKELIJAN TENTTIVIERAILU TOISESSA KORKEAKOULUSSA

Xamkin opiskelija voi suorittaa tentin tai kypsyysnäytteen niissä korkeakouluissa, jotka ovat mukana EXAM-tenttivierailussa.

Ennen tenttivarauksen tekemistä, tarkista ensin:
  • Onko tenttivierailu mahdollista kohdekorkeakoulussa
  • Varmista kohdekorkeakoulun (korkeakoulu, jossa tentti suoritetaan) ja tilojen ohjeet, aukioloajat ja tenttikoneella olevat ohjelmistot (välineet tiloissa). Käytänteet vaihtelevat korkeakouluittain, eikä omia välineitä voi tuoda tenttitiloihin.
  • Muista aina noudattaa kohdekorkeakoulun sääntöjä ja ohjeita sähköisestä tenttimisestä.

Tenttivierailuvarauksen tekeminen
Tenttivaraus tehdään aina oman korkeakoulun EXAM-järjestelmässä: Osoitteessa exam.xamk.fi Haka-valikosta valitaan oma korkeakoulu ja kirjaudutaan oman korkeakoulun tunnuksilla sisään. Ilmoittaudu oikeaan tenttiin ja varausnäkymässä valitse "Tenttiajanvaraus ulkopuolisesta oppilaitoksesta". Valitse sopiva oppilaitos ja oppilaitoksen tenttitila, johon haluat tenttiajan varata. Kun menet tekemään tenttiä kohdekorkeakouluun, toimit ko. korkeakoulun ohjeiden mukaisesti.



Huomioitavaa tenttivierailuna tehdyissä tenteissä
Jos suoritat tenttiä tenttivierailuna toisessa korkeakoulussa, odota tentin palauttamisen jälkeen aina niin kauan kunnes tenttisuorituksen arvioinnista tulee ilmoitus sähköpostiin ennen kuin kirjaudut Examiin uudelleen arviointia katsomaan. Tämä voi kestää max. 1 tunnin verran ennen kuin suoritus palautuu kotikorkeakouluun. Älä siis kirjaudu Examiin heti tentin palauttamisen jälkeen ettei tentin palauttamisen prosessi korkeakoulusta toiseen keskeydy ja tenttisuoritus häviä.

Lue tarkemmat ohjeet tenttivierailusta alla olevien linkkien takaa:


Opettajan ohjeet 

Tenttikoneilla olevat resurssit

  • Tenttikoneilla pääsy vain Exam-järjestelmään, ei pääsyä ulkoiseen verkkoon. 
  • Windows laskin
  • Wordpad/Notepad
  • Pdf- ja kuvatiedostojen avausmahdollisuus
  • Kyrillinen näppäimistö joillakin tenttikoneilla

Liitteet mielellään pdf-tiedostoina, jolloin avautuu opiskelijalle suoraan selaimeen. Kuvatiedostot opiskelijan täytyy tallentaa ensin koneelle ja avata vasta sitten. 


Kypsyysnäytteen luominen

Kypsyysnäyte luodaan Xamkin oman ohjeen mukaan, joka poikkeaa kansallisesta Exam-ohjeesta. 

Huomioi nämä kun luot kypsyysnäytettä Exam-järjestelmään:

  • Ennakkovalmistelut: Varmista, että opiskelija on käynyt vähintään kerran kirjautumassa Exam-järjestelmään, jotta saat kohdennettua kypsyysnäytteen opiskelijalle. 
  • Tentin tyyppi: Kypsyysnäyte
  • Tentin perustiedot: Lisää kielentarkastaja toiseksi tentaattoriksi
  • Tehdään kielentarkastus: Ei (tämä asetus määrittää siirtyykö kypsyysnäyte kielentarkastusjonoon. Xamkissa ei käytetä kielentarkastusjonoa, vaan kielentarkastaja lisätään tentaattoriksi ed. kohdassa).

Video-ohje kypsyysnäytteen luomiseen Exam-järjestelmässä.



TENTTIsuoritusten säilytysaika

Tenttisuoritukset säilyvät Exam-järjestelmässä 6kk (tutkintosääntö).


Tenttivierailuinfo opettajalle

Tenttivierailu ohjeet opettajalle (.docx)


OPETTAJAN OHJEET OPEN-LEARN-ALUSTALLA

Sivulla ohjeita tentin luomiseen ja arviointiin Exam-järjestelmässä. 

EXAM-tenttijärjestelmä -itseopiskelukurssi


Learn-ympäristö

Oppimisympäristö Learn on Moodle-pohjainen verkko-oppimisympäristö, joka tarjoaa välineitä ajasta ja paikasta riippumattomaan opiskeluun. Ympäristöstä löydät opintojaksokohtaiset alustat, joille opettajat ovat koostaneet aineistoja ja tehtäviä. Myös osa tenteistä voidaan järjestää Learn-ympäristössä.  

Voit käyttää Learn-ympäristöjä myös Moodle –sovelluksella, joka on saatavissa iOS- ja Android-järjestelmille puhelimen omasta sovelluskaupasta.  

Tutustu Xamk Learn-ympäristöön alla olevan videon avulla.

Kirjautumisohjeet

Kirjaudu Xamk-käyttäjätunnuksella

Kirjaudu palveluun Xamkin käyttäjätunnuksella (tutkinto-opiskelijat, avoimen amk:n opiskelijat, henkilökunta). Huomioithan, että tunnuksesta käytetään ns. lyhyttä muotoa. Tarkempia ohjeita käyttäjätunnusasioissa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa saat jättämällä palvelupyynnön Xinfo-asiakaspalvelusivustolla.


Kirjaudu Haka-käyttäjätunnuksella

Haka login


Kirjaudu palveluun Haka-luottamusverkostoon kuuluvan korkeakoulun ja tutkimuslaitoksen tunnuksilla. Valitse oma organisaatiosi kirjautumisnäkymän pudotusvalikosta ja noudata kirjautumisohjeita.



Unohtunut salasana


Xamk-käyttäjätunnus

Voit vaihtaa salasanan omilla pankkitunnuksillasi sähköisessä tunnistautumispalvelussa: https://id.xamk.fi. Tarkempia ohjeita käyttäjätunnusasioissa ja mahdollisissa ongelmatilanteissa saat jättämällä palvelupyynnön Xinfo-asiakaspalvelusivustolla.


Haka-käyttäjätunnus

Noudata oman oppilaitoksesi ohjeita, miten toimia unohdettuasi salasanasi.




Jos kirjautuminen ei onnistu


Xamk-käyttäjätunnus

Kirjautumisongelmissa varmista, että käyttäjätunnuksesi on voimassa ja salasana ajantasalla Xamkin sähköisessä tunnistautumispalvelussa: https://id.xamk.fi. Huomioithan, että tarvitset pankkitunnukset kirjautuaksesi tunnistautumispalveluun. Mikäli kirjautuminen ei salasanan vaihdon jälkeen edelleenkään onnistu tai salasanan vaihtaminen tunnistautumispalvelun kautta ei onnistunut, jätä IT-tuki - palvelupyyntö Xinfo-asiakaspalvelusivustolla.

Muistathan, että käyttääksesi Xamk Learn ympäristöä, tulee selainohjelmassa olla evästeet sallittuina.


Haka-käyttäjätunnus

Ole yhteydessä oman oppilaitoksesi IT-tukeen.




Tarvitsetko apua?


Xinfo on Xamkin ​helpdesk-palvelu, joka palvelee osoitteessa https://xinfo.xamk.fi. Palveluaikamme on arkipäivisin klo 9-15 välillä.

Saavutettavuusseloste

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu pyrkii takaamaan verkkosivustojensa saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain ja EU:n saavutettavuusdirektiivin mukaisesti. Tämä saavutettavuusseloste koskee Xamk Learn -sivustoa.

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden parantamiseksi ja olemme sitoutuneet digipalveluiden saavutettavuuden parantamiseen. Verkkosivustolla on erityisesti parannettavaa seuraavissa asioissa:

  • Kuvien ja videoiden tekstivastineet
  • Videoiden tekstitykset
  • Liitetiedostojen saavutettavuus
Puutteisiin pyrimme vastaamaan järjestämällä käyttäjille vuosittain koulutusta sekä ohjeita saavutettavuuden parantamiseksi.

TEKNINEN TOTEUTUS

Xamk Learn - oppimisympäristö perustuu avoimen lähdekoodin Moodle-alustaan. Sivusto on suunniteltu yhteensopivaksi seuraavien selainten kanssa (selaimen uusin saatavilla oleva versio):

  • Firefox
  • Chrome
  • Edge
Sivuston saavutettavuus riippuu seuraavien tekniikoiden toimivuudesta:
  • HTML
  • CSS
  • Javascript

VAATIMUSTENMUKAISUUSTILANNE

Xamk Learn -verkkosivusto pyrkii täyttämään Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1:ssä esitettyjen vaatimusten tasot A ja AA. Sivusto ei vielä kaikilta osin ole vaatimusten mukainen.

HAVAITUT PUUTTEET SAAVUTETTAVUUDESSA

Havaittava: Tekstivastineita puuttuu olennaista tietoa sisältävistä kuvista

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Sivustolla on olennaisia kuvia, joille ei ole merkitty ALT-määritteitä tai niitä ei ole merkitty koristeeksi.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö

Havaittava: Aikasidonnaisen median vastineet puuttuvat

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Kaikille tallennetuille audio- ja videosisällöille ei ole tarjolla tekstimuotoista vastinetta, eikä kaikkia videoita ole tekstitetty.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.2.1 Pelkkä audio tai pelkkä video (tallennettu), 1.2.2 Tekstitys (tallennettu)

Havaittava: Verkkosivun rakenteen ja elementtien saavutettavuudessa on ongelmia

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Sisällön muotoilemiseen on käytetty HTML-koodia, otsikon teksti puuttuu tai tekstin muotoilemiseen on käytetty b-, center- tai i-tunnistetta. Joillakin sivuilla otsikkotasoja H1-H6 ei ole käytetty oikeassa suhteessa.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.3.1 Informaatio ja suhteet

Havaittava: Verkkosivulla käytetyt värit ja kontrastit eivät kaikilta osin täytä vaatimuksia

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Osassa sivustoa sisällön muotoilemiseen on käytetty värejä, joiden kontrasti on riittämätön ja joissa väri on ainoa keino informaation välittämisessä.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.4.1 Värien käyttö, 1.4.3 Kontrasti (minimi)

Hallittava: Verkkosivuilla käytettyjen linkkien tarkoitus osittain epäselvä

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Sivustolla voi olla linkkejä, joiden tarkoitus ei selviä linkkitekstistä tai se ei ole selvitettävissä ohjelmallisesti.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa)

Toimintavarma: Verkkosivuilla voi olla virheitä HTML-merkkauskielessä

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet: Sivustolla voi olla HTML-merkkauskielen virheitä, kuten puutteellisia alku- ja lopputageja sekä virheitä elementtien sisäkkäisessä järjestyksessä.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 4.1.1 Jäsentäminen

EI KUULU LAINSÄÄDÄNNÖN PIIRIIN

  • opetuksessa rajatussa ryhmässä määräaikaisesti käytettäviä sisältöjä

Saavutettavuutta on testattu tarjottavan palvelun näkökulmasta. Jos kurssialueilla on opettajien tuottamaa materiaalia, joissa on ongelmia saavutettavuuden kanssa, ole hyvä ja ota yhteyttä kyseiseen opettajaan.

SAAVUTETTAVUUSSELOSTEEN LAATIMINEN

Tämä seloste on laadittu 18.8.2020. Seloste perustuu Xamkin itsearvioon.

PALAUTE JA YHTEYSTIEDOT

Sivuston saavutettavuudesta voi antaa palautetta verkkolomakkeella: Palautelomake

SAAVUTETTAVUUSKANTELU JA SAAVUTETTAVUUSSELVITYSPYYNTÖ

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun. Vastaamme 14 päivän sisällä. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puh. 0295 016 000 (vaihde)

Päivitetty: 19.6.2023

Opintojaksojen elinkaari

Learn-ympäristössä kaikilla opintojaksoalustoilla on elinkaari, jonka puitteissa ne ovat ensin aktiivisia, arkistoituvat sen jälkeen ja viimeisessä vaiheessa poistuvat oppimisympäristöstä. Opiskelu tapahtuu aktiivisessa vaiheessa olevilla opintojaksoalustoilla. Arkistoituessaan opintojaksoalusta poistuu opiskelijoiden saatavilta ja sinne aktiivisessa vaiheessa syntyneet opintosuoritukset jäävät opettajan tarkasteltaviksi. 

Opintojaksoalustan opettaja näkee arkistoituneen opintojakson ja hän voi halutessaan käyttää siitä tehtyjä kopioita myös uusien toteutuksien pohjana. Kun arkistointiaika päättyy, opintojaksoalusta ja siellä olleet opintosuoritukset poistetaan lopullisesti oppimisympäristöstä. Opintojaksoalustan tulevasta arkistoitumisesta sekä poistamisesta tiedotetaan etukäteen opintojaksoalustan opettajia.

Opintojaksoalustan elinkaari voi olla kestoltaan normaali tai pidennetty. Normaalin elinkaaren pituus on kolme vuotta, joista opintojaksoalusta on aktiivisena vuoden ajan ja sen jälkeen arkistossa kaksi vuotta. Tätä elinkaarta noudattavat suurin osa oppimisympäristön opintojaksoalustoista. Pidennetyn elinkaaren pituus on kuusi vuotta, joista opintojaksoalustat ovat aktiivisena viisi vuotta ja arkistoituna yhden vuoden. Pidennetyn elinkaaren opintojaksoja ovat mm. erilaiset ryhmä-, opinnäytetyö-, harjoittelu-, oppimateriaali- ja projektialustat.

Learn-sanasto

Yleiset termit

Aineisto Opintojaksoalustalla olevia materiaaleja, jotka on tarkoitettu opiskelijoiden luettavaksi tai katsottavaksi.
Aktiviteetti Opintojaksoalustalla olevia sisältöjä, jotka edellyttävät opiskelijalta aktiivista toimintaa. Aktiviteetteja ovat mm. tehtävät, tentit ja keskustelualueet.
Arviointikirja Arviointikirja on opettajalle tarkoitettu opintojakson arvioinnin hallinnan työväline ja yhteenvetonäkymä.
Edistymisen / suoritusten seuranta Toiminto, jolla opettaja voi määritellä sen, milloin aktiviteetti tai aineisto katsotaan tehdyksi. Suoritusmerkintä voi tulla seurattavaan kohteeseen opettajan määrittelemien ehtojen perusteella tai opiskelijan itse merkitsemänä.
Lyhyt nimi Yksilöllinen opintojaksoalustan lyhenne.
Opintojaksoalusta Opintojaksoalusta on työtila, johon opettaja voi rakentaa opintokokonaisuuksia lisäämällä materiaaleja ja aktiviteetteja opiskelijoille. Opintojaksoalusta voi koostua yhden tai useamman opintojakson toteutuksista tai se voi olla osa isompaa kokonaisuutta.
Opintojaksojen arkistointi Opintojaksojen elinkaareen liittyvä vaihe, jossa opintojaksoalusta poistuu opiskelijoiden saatavilta, mutta on vielä opettajan käytettävissä.
Opintojaksoavain Kertaluonteinen opintojaksoalustalle liittymisen salasana, jota opiskelijalta voidaan vaatia itserekisteröitymisen yhteydessä.
Opintojaksojen elinkaari Learn-ympäristön opintojaksoalustoilla on elinkaari, jonka puitteissa ne ovat ensin aktiivisia, arkistoituvat sen jälkeen ja viimeisessä vaiheessa poistuvat oppimisympäristöstä. Opintojakson elinkaari voi olla kestoltaan normaali (3 vuotta) tai pidennetty (6 vuotta).
Opintojaksoalustan tilauslomake Lomake, jonka avulla opettajat voivat tilata uusia opintojaksoalustoja Learn-oppimisympäristöön.
Opintojakson näkyvyys Opintojaksoalusta voi olla näkyvissä tai piilotettuna Learn-ympäristössä. Piilotettuna se ei ole löydettävissä opintojaksohaun kautta ja opintojaksoalusta näkyy vain sen opettajille sekä oppimisympäristön ylläpidolle.
Opintojaksolle rekisteröityminen Opiskelija voi käyttää itserekisteröitymistä niillä opintojaksoalustoilla, joilla opettaja on ottanut sen käyttöön. Itserekisteröityessään opiskelija liittyy opintojaksoalustalle osallistujaksi.
Opiskelijoiden edistyminen Aktiviteetin tai aineiston suoritusten seurantaan liittyvät asetukset, jotka opettaja määrittelee. Osa suoritusten seurantaa.
Palautuslaatikko eli tehtävä Tehtävä-aktiviteettia kutsutaan usein palautuslaatikoksi, koska sen avulla opettaja voi mm. pyytää opiskelijaa palauttamaan tiedostoja Learn-ympäristöön.
Ryhmät Ryhmä-toiminnolla opintojaksoalustan opiskelijat voidaan jakaa pienryhmiin esimerkiksi keskustelua tai tehtävänpalautusta varten. Ryhmiin jakautuminen voi tapahtua opettaja- tai opiskelijajohtoisesti asetuksista riippuen.
Vastuuopettaja Opintojakson pääopettajan rooli, joka syntyy automaattisesti uuden opintojaksoalustan tilanneelle henkilölle. Tavallisten opettajan oikeuksien lisäksi vastuuopettaja-roolilla oleva henkilö voi pyytää opintojaksoalustan poistamista Learn-ympäristöstä.


Työpöytä-näkymä

Käyttäjävalikko Käyttöliittymän oikeassa ylänurkassa näkyvä valikko, jossa näkyy etunimesi, sukunimesi, sekä profiilikuvasi.
Lohko Opintojakson oikeassa reunassa näkyvät lisäosat opintojaksonäkymään.
Navigointivalikko Kolmen vaakaviivan valikko näkymän vasemmassa yläkulmassa.
Opintojaksoalustan tilauslomake Lomake, jonka avulla opettajat voivat tilata uusia opintojaksoalustoja Learn-oppimisympäristöön.
Opintojaksojen yhteenveto -lohko Työpöydällä oleva osio, joka sisältää linkit niille opintojaksoalustoille, joilla henkilö on osallistujana. Sisältää mahdollisuuden suodattaa opintojaksoalustoja erilaisilla ehdoilla.
Työpöytä Käyttäjän henkilökohtainen kotisivu, joka avautuu Learn-ympäristöön kirjautumisen jälkeen.


Opintojaksoalustalla


Aihe / Välilehti / Ruudukon ruutu Opintojaksoalustan osio tai välilehti, jonne opettaja voi koostaa opiskelijoille opintojakson sisältöjä.
Aktiviteetti Opintojaksoalustalla olevia sisältöjä, jotka edellyttävät opiskelijalta aktiivista toimintaa. Aktiviteetteja ovat mm. tehtävät, tentit ja keskustelualueet.
Aineisto Opintojaksoalustalla olevia materiaaleja, jotka on tarkoitettu opiskelijoiden luettavaksi tai katsottavaksi.
Arvioinnit Vasemman yläkulman navigointivalikon kautta avautuva näkymä, joka näyttää opiskelijalle hänen arviointinsa opintojaksolla. Opettajalle arviointien kautta avautuu opintojakson kaikkien opiskelijoiden arviointien yhteenvetonäkymä.
Edistymisen seuranta -lohko Lohko, joka näyttää opintojakson suoritusten seurannassa olevat kohteet ja missä vaiheessa opiskelija on niiden suorittamisessa.
Lohko Opintojakson oikeassa reunassa näkyvät lisäosat opintojaksonäkymään.
Lyhyt nimi Yksilöllinen opintojaksoalustan lyhenne.
Navigointivalikko Kolmen vaakaviivan valikko näkymän vasemmassa yläkulmassa.
Navigointipalkki Opintojakson yläosassa näkyvä vaakasuuntaan oikealle etenevä linkkipolku, josta klikkaamalla voit mennä esimerkiksi oppimisympäristön työpöydälle tai opintojakson etusivulle sen lyhytnimestä.
Osio / Välilehti 0 Opintojaksoalustan ensimmäinen osio tai välilehti, joka ei ole siirrettävissä.
Opintojakson näkyvyys Opintojaksoalusta voi olla näkyvissä tai piilotettuna Learn-ympäristössä. Piilotettuna alusta ei ole löydettävissä opintojaksohaun kautta ja opintojaksoalusta näkyy vain sen opettajille sekä oppimisympäristön ylläpidolle.
Opiskelijoiden edistyminen Aktiviteetin tai aineiston suoritusten seurantaan liittyvät asetukset, jotka opettaja määrittelee.
Palautuslaatikko eli Tehtävä Tehtävä-aktiviteettia kutsutaan usein palautuslaatikoksi, koska sen avulla opettaja voi mm. pyytää opiskelijaa palauttamaan tiedostoja Learn-ympäristöön.
Ratasvalikko Ratas-ikonilla näkyvä toimintavalikko opintojakson oikeassa yläkulmassa.
Ryhmät Ryhmä-toiminnolla opintojaksoalustan opiskelijat voidaan jakaa pienryhmiin esimerkiksi keskustelua tai tehtävänpalautusta varten. Ryhmiin jakautuminen voi tapahtua opettaja- tai opiskelijajohtoisesti asetuksista riippuen.
Ryhmämoodi Tapa, jolla opintojakson ryhmiä käsitellään. Näkyvät ryhmät -asetus sallii ryhmien jäsenten nähdä toisten ryhmien jäsenet, mutta muiden ryhmien sisällöt ovat vain luettavissa. Erilliset ryhmät ovat toisiltaan täysin suljetut.
Ryhmittely Toiminto, jolla opettaja voi valita opintojaksolla olevista ryhmistä ne, jotka ovat kulloinkin aktiivisia.


Sisällön muokkaaminen ja näyttäminen

Muokkaustila Valinta Ratasvalikossa, jolla muutetaan opintojakso katselutilasta muokkaustilaan mahdollistamaan opettaja-roolisille osallistujille muokkauksien tekeminen opintojaksolle.
Asetukset-valikko Toimintavalikko, joka tulee näkyviin opintojaksoalustan oikeassa yläkulmassa olevaa ratas-ikonia klikkaamalla.
Opintojakso(alusta)n asetukset Oikean yläkulman ratas-valikon alla vaihtoehto Muokkaa asetuksia. Näkymä, jossa määritellään koko opintojaksoalustaa koskevat asetukset kuten nimi, kesto, kuvaus, alustan formaatti ja näkyvyys ja otetaan tarvittaessa käyttöön suoritusten seuranta ja ryhmät.
Silmä-toiminto ts. Piilota / Näytä Muokkaa –valikosta löytyvä valinta, jolla määritellään, näkyykö kyseinen aktiviteetti tai aineisto opiskelijalle vai ei. Jos aktiviteetti tai aineisto on näkyvissä, valikossa näkyy vaihtoehto Piilota. Kun aineisto tai aktiviteetti ei näy eli se on piilotettu, valikossa näkyy vaihtoehto Näytä.
Tentin tuloksista näytetään opiskelijoille Tentti-aktiviteetin Tuloksista näytetään opiskelijoille -asetuksilla määrittelet, mitä tietoja (esim. oikeita vastauksia) opiskelijat saavat nähdä tenttiä tehdessään tai tentin tuloksia katsoessaan tentin palautettuaan.
Muokkaa-valikko Aiheen, aineiston tai aktiviteetin oikeassa yläkulmassa muokkaustilassa näkyvä valikko, josta pääset piilottamaan, kopioimaan tai poistamaan kyseisen aineiston tai aktiviteetin ja jakamaan aineisto- tai aktiviteettikohtaisia rooleja.
Muokkaa asetuksia Muokkaa –valikosta löytyvä valinta, jonka avulla pääset muokkaamaan kyseisen aineiston tai aktiviteetin sisältöä ja näkyvyyteen, pääsyyn ja opiskelijoiden edistymiseen liittyviä asetuksia.

opiskelijan ohjeet Learn-ympäristöön


Tutustu Learn-oppimisympäristön käyttöön

Tutustu Learn-ympäristöön peruskäyttöön katsomalla oheinen info-tallenne. 

Learn verkko-oppimisympäristö tarjoaa työvälineitä mm. tehtävien ja verkkotenttien tekemiseen, keskusteluun ja yhteydenpitoon sekä oppimateriaalin jakamiseen ja sisällöntuottamiseen.


Voit tutustua Learn-ympäristöön laajemmin Vinkit opiskelijoille -opintojaksoalustan kautta. Opintojaksoalusta on avoinna kaikille käyttäjille ja sinne voi itserekisteröityä opiskelijana ilman opintojaksoavainta. Ohessa on myös tiivistetysti tietoa Learn-ympäristön perustoiminnoista.


Learn-ympäristön käyttöliittymä

YLÄREUNAN VALIKKORIVI

Oppimisympäristön jokaisen näkymän yläreunassa näkyy mustalla pohjalla valikkorivi, joka sisältää mm. käyttäjävalikon, kielivalikon sekä linkin oppimisympäristön ohjeisiin. 

ALAPALKKI

Oppimisympäristön jokaisen näkymän alareunassa näkyy mustalla pohjalla alapalkki, joka sisältää  oppimisympäristön käyttöehdot ja tietosuojailmoituksen. Mikäli avoinna olevalle näkymälle on olemassa sivun opastus (kuten esim. Työpöytä), voit katsella sen uudestaan em. linkin kautta.

TYÖPÖYTÄ

Jokaisella käyttäjällä on henkilökohtainen Työpöytä-näkymä, jonka henkilö näkee ensimmäisenä kirjautumisen jälkeen. Työpöytä-näkymän Opintojaksojen yhteenveto -lohkossa näkyvät linkit niille opintojaksoille, joille olet itserekisteröitynyt tai joille sinut on liitetty.

OMA KÄYTTÄJÄPROFIILI JA ASETUKSET

Voit tutustua omaan käyttäjäprofiiliisi klikkaamalla omaa nimeäsi näkymän oikeassa yläkulmassa ja valitsemalla valikosta Käyttäjätiedot. Käyttäjäprofiilit ovat Learn-ympäristössä julkisia ts. opettajat ja opiskelijat näkevät kaikien samalla opintojaksolla olevien henkilöiden profiilit esim. Osallistujat-näkymän kautta.

Opintojaksolle liittyminen ja eroaminen 

Opintojaksoalustalle liittyminen

Opintojaksoalustalle liittyminen voi tapahtua opiskelijan näkökulmasta kahdella eri tavalla; automaattisesti tai opiskelijan itserekisteröitymisen kautta. Itserekisteröitymistä hyödyntävillä opintojaksoilla opiskelijan tulee itse liittyä opintojakson opiskelijaksi. Oikeaa opintojaksoa voi etsiä Työpöydän Etsi opintojaksoja -haun kautta. Hyvinä hakuehtoina toimivat opintojakson nimi tai Pepin opintojakson toteutuksen koodi. Opintojaksolle liitytään Lisää minut opintojaksolle -painikkeesta Opintojaksoalueelle liittyminen -näkymässä. Mikäli itserekisteröitymisen yhteydessä edellytetään Opintojaksoavainta, syötä se sille varattuun kenttään. Opintojaksoavain on kertaluonteinen opintojaksolle liittymisen salasana, jonka saat yleensä opintojakson opettajalta.

OPINTOJAKSOALUSTALTA EROAMINEN

Jos olet liittynyt opintojaksoalustalle itserekisteröitymisen kautta, on sinulla myös mahdollisuus alustalta itse poistua. Opintojaksollasi näkyy tässä tapauksessa opintojakson oikeassa ylänurkassa otsikkokuvan alapuolella musta rataskuvake, jonka valikon alta löytyy kohta Poista minut tältä opintojaksolta. Jos sinulle ei näy Poista minut tältä opintojaksolta -linkkiä, on sinut lisätty opintojaksoalustalle joko Pepin toteutuksen kautta tai opettajan toimesta. Silloin et myöskään pääse itse poistumaan opintojaksolta.

OPINTOJAKSOALUSTAN RAKENNE ja yleisimmät aktiviteetit

OPINTOJAKSOPOHJAN RAKENNE

Opintojaksoalustojen rakenne ja sisältö voivat vaihdella opintojaksoittain. Learn-ympäristössä on käytettävissä useita erilaisia opintojaksomuotoja, jotka vaikuttavat opintojakson sisältöön ja toimintaan. Learn-ympäristön perusrakenne on kuitenkin samankaltainen kaikilla opintojaksoilla. 

Näkymän vasemman yläkulman kolmen viivan -kuvakkeesta on avattavissa  navigointivalikko, jonka sisältö vaihtelee riippuen näkymästä, jossa se avataan. Opintojaksoalustalla sieltä löytyvät mm. opintojakson Osallistujat sekä Arvioinnit-näkymä, joka kokoaa kaikki opintojakson arvioitavat tehtävät ja niiden arvioinnit yhteen näkymään. 

Opintojakson sisällön yläreunassa on navigointipalkki, joka vaakasuuntaan oikealle etenevä linkkipolku. Se näyttää tarkemmin missä näkymässä kulloinkin olet. Voit käyttää linkkipolussa olevia linkkejä siirtyäksesi näkymästä toiseen, esim. palauttaaksesi opintojakson pääsivulle.

EDISTYMISEN SEURANTA

Opettaja voi määritellä opintojakson aktiviteetteihin, millaisilla ehdoilla ne katsotaan suoritetuiksi. Opiskelijoiden etenemistä voidaan seurata opintojaksolla joko aktiviteettien suorittamiseen tai opiskelijan tekemiin suoritus merkintöihin perustuen. 

Suoritusten seurannan ehdot ovat opiskelijan nähtävissä aktiviteetin kohdalla sekä Edistymisen seuranta -lohkossa, mikäli se on opintojaksolla. Myös oppimisympäristön Työpöydällä voit nähdä oman edistymisesi opintojaksoilla, mikäli opintojaksolla seurataan suorituksia. Merkitse tehdyksi -tyyppiset aktiviteetit ovat sellaisia, jonka suorituksen merkitset itse. Muutoin suoritusmerkintä tulee kun määritellyt ehdot täyttyvät.

Plagiaatintunnistuspalvelu Turnitin Integrity

Xamkilla on käytössä plagioinnin tunnistamiseen Turnitin Integrity -palvelu. Turnitin-palvelua voidaan käyttää opintojen aikana Learn-ympäristössä ja opintojen loppuvaiheessa opinnäytetyön tarkastamiseen Wihi-palvelussa. Opiskelijan on hyväksyttävä Turnitin-palvelun käyttöoikeussopimus ensimmäisen palvelun kautta tehtävän tarkastuksen yhteydessä. 

Learn-ympäristössä opettaja voi ottaa käyttöön plagioinnin tunnistamisen tehtävien lisäksi myös keskustelualueissa, työpajoissa sekä tenteissä. Opiskelijalle ilmoitetaan palvelun käyttämisestä tehtävän palautuksen yhteydessä ja hän saa myös tarkastuksesta kuittauksen sähköpostiinsa. 

KESKUSTELUALUEET

Keskustelualueilla voidaan käydä ohjattuja sekä vapaampia keskusteluja tai vaikka palauttaa tehtäviä muiden opiskelijoiden luettavaksi. Useimmilla opintojaksoilla on myös "Uutiset"-keskustelualue, mutta se on tarkoitettu opettajien tiedotuskanavaksi eivätkä opiskelijat voi kirjoittaa sinne.

TEHTÄVÄT

Tehtävä on yleisesti käytetty aktiviteetti, johon opiskelija voi palauttaa verkkotekstiä sekä tiedostoja opettajan määrittämien ehtojen puitteissa. Opettajien on mahdollista rajata tehtävän kautta palautettavien tiedostojen kokoa sekä tyyppiä. Kun olet lähettänyt tehtävän Learn-ympäristöön, opettajalla on mahdollisuus nähdä ja arvioida palautuksesi. Kun opettaja on arvioinut tehtäväsi, näet annetun arvioinnin tehtävänpalautuksen yhteydessä sekä Arvioinnit-näkymän kautta.

VIDEOTEHTÄVIEN PALAUTTAMINEN

Xamkilla on käytössä videopalvelu Panopto, jonne opiskelija voi tallentaa opintojaksoon liittyviä videoita. Opiskelija voi siirtyä Panopto-palveluun Learn-opintojakson linkin kautta. Huomioithan, että opiskelija ei voi tallentaa videoita suoraan palveluun ilman siihen liittyvää opintojaksoa. Tallennusmuodoista tuetaan yleisimpiä kuten mm. MP4 ja MOV. Seuraa opettajan antamia ohjeita tehtävän palauttamiseen.

TENTIT

Tenttejä voidaan suorittaa Learn-ympäristön opintojaksoilla. Niillä on yleensä myös rajattu suoritusaika, jonka puitteissa tentti tulee suorittaa. Jotkut tenteistä on suunniteltu suoritettavaksi valvotuissa olosuhteissa luokassa ja osa tenteistä voidaan suorittaa vaikka kotoa käsin aineiston ollessa apuna.

Tarkista aina ennen tentin aloittamista, millaisessa aikataulussa tentti tulee suorittaa. Huomioi myös mahdolliset tenttiin liittyvät lisäohjeet esim. aineiston käytöstä tentissä. Muista aina tarkistaa tentin lopuksi, että olet vastannut kaikkiin kysymyksiin ja paina "Lopeta tentti" -painiketta tallentaaksesi vastauksesi.

Huomioithan myös, että opettaja voi tarvittaessa mukauttaa tentin suorittamisen ajankohtaa ja kestoa esimerkiksi yksilöllisten opetusjärjestelyiden mahdollistamiseksi.


Lue lisää ja tutustu tarkemmin oppimisympäristön toimintaan Vinkit opiskelijoille -opintojaksoalustalla.

Opettajan Learn ohjeet

Muut ohjeet



Plagiaatintunnistus Turnitin Integrity

Xamkilla on käytössä plagioinnin tunnistamiseen Turnitin Integrity -palvelu. Opettaja voi käyttää Turnitin-palvelua Wihissä sekä Learn-ympäristön opintojaksoalustoilla tehtävien lisäksi myös keskustelualueissa, työpajoissa sekä tenteissä. 

Opiskelijalle ilmoitetaan palvelun käyttämisestä tehtävän palautuksen yhteydessä. Opiskelijan on hyväksyttävä Turnitin-palvelun käyttöoikeussopimus (EULA) ensimmäisen palvelun kautta tehtävän tarkastuksen yhteydessä. Myös opettajan on hyväksyttävä käyttöoikeussopimus ensimmäisellä kerralla nähdäkseen opiskelijan palauttaman tarkastusraportin.

Tutustu palvelun ominaisuuksiin ja käyttöönottoon Plagiaatintunnistusjärjestelmä Turnitin tutuksi 2022 -webinaarin tallenteen (kesto 15:10) avulla


Learn - Peppi -integraatio

Xamk Learn ja Peppi -ympäristöjen välinen integraatio mahdollistaa kahdensuuntaisen tietojen vaihdon järjestelmien välillä. Integraatio toimii opettajalähtöisesti ja mahdollistaa opettajalle mm. uuden opintojaksoalustan luomisen Learn-ympäristöön Pepin toteutuksen Oppimisympäristöt-välilehden kautta.

Opintojaksoalustoilla, jotka on suunnattu CampusOnline-opiskelijoille tai joiden opiskelijoista suurin osa tulee tätä kautta, ei ole suositeltavaa käyttää Peppi-integraatiota. 

Tarkempia ohjeita Peppi ja Learn -ympäristöjen yhteiskäyttöön on Luxin Peppi-ohjeissa sekä Learn-opintojakson kokonaisarviointi -itseopiskelukokonaisuudessa.  
Lux-intranet: Peppi-ohjeet henkilöstölle


Ryhmien käyttäminen Peppi-integroiduilla opintojaksoilla

Opintojaksoalustat, jotka luodaan Pepin toteutuksen kautta, sisältävät integraatioon liittyviä ryhmiä. Ne vaikuttavat opettajan itse luomien pienryhmien toimintaan aktiviteeteissa. Opiskelija ei voi olla jäsenenä kahdessa ryhmässä yhtä aikaa, jos nämä molemmat ryhmät ovat aktiivisena samassa pienryhmiä käyttävässä aktiviteetissa. Näin oletuksena tapahtuu opintojaksoalustoilla, joissa on sekä integraation luomia ryhmiä sekä opettajan itsensä luomia opiskelijoiden pienryhmiä.

Ratkaisuna on käyttää ryhmittelyä, jonka avulla voidaan määritellä se, mitkä opintojaksoalustan pienryhmistä ovat käytössä ja mitkä eivät.


EDISTYMISEN SEURANTA

Opettaja voi määritellä opintojakson aktiviteetteihin, millaisilla ehdoilla ne katsotaan suoritetuiksi. Opiskelijoiden etenemistä voidaan seurata opintojaksolla joko aktiviteettien suorittamiseen tai opiskelijan tekemiin suoritus merkintöihin perustuen. 

Kuvakaappaus, jossa näkyy erityyppisiä suoritusten seurannan ehtoja.

Suoritusten seurannan ehdot ovat opiskelijan nähtävissä aktiviteetin kohdalla sekä Edistymisen seuranta -lohkossa, mikäli se on opintojaksolla. Merkitse tehdyksi -tyyppiset aktiviteetit ovat sellaisia, jonka suorituksen opiskelija merkitsee itse. Muutoin suoritusmerkintä tulee kun määritellyt ehdot täyttyvät. 

Edistymisen seuranta -lohkossa väreillä kuvastetaan sitä, missä vaiheessa opintojakson suorittaminen on. Opettaja voi erikseen valita ne aktiviteetit, jotka näkyvät lohkossa. Opintojaksolla voi olla enemmän suoritusten seurantaa käyttäviä aktiviteetteja kuin ne, jotka näkyvät lohkossa. Sinisellä merkittyjä aktiviteetteja ei ole vielä suoritettu ja keltaisella värillä kuvataan keskeneräistä suoritusta. Vihreällä merkityt ovat hyväksytysti suoritettuja, punaisella taas vastaavasti näytetään hylätty suoritus. 

Kuvakaappaus Edistymisen seuranta -lohkosta.


Myös oppimisympäristön Työpöydällä voit nähdä oman edistymisesi opintojaksoilla mikäli opintojaksolla seurataan suorituksia. Työpöydällä näkyy prosenttiosuus kaikista opintojaksolla seurattavista aktiviteeteista ja prosenttiosuus voi poiketa opintojaksolla näkyvästä Edistymisen seuranta -lohkon prosenteista.

Kuvassa on Opintojaksojen yhteenveto -lohko Työpöydällä

Ryhmien käyttäminen
Ryhmien avulla voidaan muodostaa opintojaksoalustan osallistujista pienryhmiä esimerkiksi ryhmätehtäviä tai keskusteluja varten. Jos opintojaksoalusta on luotu Pepin toteutuksen kautta, myös integraatio tuo opintojaksoalustalle kaksi pienryhmää. Näitä pienryhmiä ei saa poistaa tai muuttaa. 

Yksittäinen opiskelija voi olla jäsenenä useammassa pienryhmässä yhtä aikaa ja pienryhmiä voidaan aktivoida ja ottaa pois käytöstä ryhmittelyjen avulla. Pienryhmiä muodostetaan ja hallitaan ratas-valikon Ryhmät-näkymän kautta. 

Lue lisää ryhmien luomisesta, ryhmittelystä ja näiden hyödyntämisestä aktiviteeteissa Moodle Opettajan opas - Ryhmien ja ryhmittelyjen idea -sivulta. 



Panopto-palvelun aktivoiminen opintojaksoalustalla
Panopto video-palvelu mahdollistaa sekä opettajan luomien tallenteiden lisäämisen opintojaksoalustalle sekä opiskelijoiden tehtävänpalautuksen videopalveluun. Opiskelijat eivät voi itsenäisesti viedä tallenteita Panoptoon, joten tallenteiden palautus tapahtuu palveluun yhdistetyn opintojaksoalustan kautta. 

Learn opintojaksoalustan yhdistäminen Panoptoon
Palautuskansion luominen videotehtäville

Kaakkurin aineistoluettelon lisääminen opintojaksoalustalle
Opettaja voi luoda Kaakkuri-palvelussa opintojaksoa tukevan aineistoluettelon ja jakaa sen opintojaksoalustalla opiskelijoille. Luettelo voi sisältää kaikkia aineistoja (kirjat, e-kirjat, artikkelit jne.), joita voi sähköisesti hakea Kaakkuri-palvelun kautta. 

Suosikkilistoja voit luoda Kaakkurin Suosikit-kohdassa kun olet sisäänkirjautuneena palveluun. Uuden suosikkilistan voit lisätä Lisää uusi lista -kohdasta. Jotta suosikkilistan voi jakaa Learn-ympäristöllä opintojaksoalustalle, listasta tulee tehdä julkinen, jolloin se saa oman verkko-osoitteen. Julkisen suosikkilistan katsominen ei edellytä kirjautumista Kaakkuri-palveluun, mutta mm. aineiston lainaamista varten opiskelijan on kirjauduttava Kaakkuriin.


H5P

H5P:llä voit luoda vuorovaikutteisia aktiviteetteja ja tehtäviä opintojaksolle. Ne ovat sopivia opiskelijan aktivoimiseksi ja opintojakson sisällön elävöittämiseksi. Usein ideana on, että opiskelija saa tehtävästä välittömän palautteen. Työkalut sopivat hyvin mm. opiskelijan itsenäiseen harjoitteluun ja kertaukseen.

Huomaathan, että H5P-aktiviteettien suorituskertoja ei aina voi rajata, vaan opiskelija voi yrittää suorittaa niitä niin monta kertaa kuin haluaa. H5P:llä voit luoda oppimista tukevia tehtäviä, aineistoja ja näiden yhdistelmiä.

Tutustu H5P-aktiviteettiin ja sen mahdollisuuksiin H5P-esittely -opintojaksoalustan avulla



Tentin Lisäajan tai uusintasuorituksen määrittely

Opettaja voi määritellä opiskelijalle tenttiin henkilökohtaiset suoritus asetukset, jotka voivat poiketa tentin yleisistä asetuksista mm. päivämäärän, suoritusajan pituuden tai suorituskertojen määrän perusteella. Tentti suoritetaan kuitenkin muilta osin samoilla asetuksilla eli opiskelijan on mm. vastattava samoihin kysymyksiin ja ne pisteytetään samoilla ehdoilla kuten muillakin tentin suorittavilla opiskelijoilla. 

Tutustu Osallistujan poikkeuspääsyn lisäämiseen ohjetallenteen tai alla olevien ohjeiden avulla.

Poikkeuspääsyn lisääminen opiskelijalle:

  1. Siirry opintojaksoalustan pääsivulta tentti-aktiviteetin nimeä klikkaamalla ensin tentin yleiskuvaus-näkymään, jossa näet tentin ohjeistuksen sekä yleisen ajastuksen. 
  2. Avaa tässä näkymässä ratas-valikosta ’Osallistujien poikkeuspääsyt’ ja ’Lisää osallistujille poikkeuspääsy tenttiin’. 
  3. Poikkeus on aina henkilökohtainen, joten hae ensin Poikkeus osallistujalle -kenttään se opiskelija, jolle  poikkeuspääsy on tarkoitettu. 
  4. Oletuksena tenttiin kopioituu yleinen tentin suoritusaika, mutta voit muuttaa sitä tarpeen mukaan. Sekä tentin aloitus- että päättymisajankohta sekä suoritusaika ovat muutettavissa. Mikäli opiskelija on uusimassa tenttiä, muista että suorituskertojen määrä tulee olla aiempien suorituskertojen määrä + 1. Jos opiskelija on suorittanut tentin jo kerran, suorituskertoja tulee uusinta yritystä varten olla vähintään 2 (, joista ensimmäinen on siis jo käytetty).

Kuvakaappaus Osallistujien poikkeuspääsy -näkymästä.




Padlet

Padlet-järjestelmällä on mahdollista luoda erilaisia virtuaalisia seiniä, joita voi hyödyntää asioiden organisoimisessa ja esittelyssä sekä yhteistyöskentelyssä. Erilaisiin seinätyyppeihin voit tutustua seuraavan videon avulla: Padletin erilaiset seinätyypit -webinaaritallenne

Henkilökunnan jäsenille on saatavilla Padletin lisenssi, jonka saa voimaan lähettämällä kirjautumisensa jälkeen palvelupyynnön E-kampukselle Xinfon kautta. Tämän jälkeen roolisi näkyy opiskelijan sijaan opettajana profiilissasi. Käytännössä roolin nimi ei vaikuta Padletin toimintaan, eikä sen käyttöoikeuksiin, vaan jokainen saa oikeudet kirjautumisen yhteydessä automaattisesti. Myös opiskelijat voivat kirjautua Microsoft-kirjautumisella Xamkin Padletiin ja käyttää sitä rajoituksitta.  


Lisenssin erot ilmaisversioon

Xamkin Padletissa ei ole seinien lukumäärän rajoitusta, kuten ilmaisversiossa osoitteessa padlet.com. Sinulla on mahdollista olla yleinen padlet-tunnus padlet.com puolella, ja Xamk Padletin tunnus xamk.padlet.org -puolella. 

Xamkin Padlet löytyy osoitteesta https://xamk.padlet.org. Tästä Xamkin Padletiin. 

Tukea Padletin käyttöön saat lähettämällä palvelupyynnön E-kampukselle Xinfon kautta. 


PADLETiin kirjautuminen

Kirjautumisessa osoitteessa https://xamk.padlet org käytetään Microsoft-kirjautumista, ja kirjautuminen tehdään kohdasta Jatka Microsoftilla. Alla kuvankaappauskuva kirjautumistilanteesta. Käytä kirjautumisen muotona tunnus@xamk.fi (henkilökunta) tai opiskelijasähköpostiasi tunnus@edu.xamk.fi. Salasanaa ei ole mahdollista vaihtaa tässä tilanteessa Forgot password-kohdasta, sillä salasanana toimii Xamk tunnuksesi salasana, jonka vaihto tehdään aina osoitteen https://id.xamk.fi kautta. 

Kuva kirjautumisen näkymästä

padlet-seinän jakaminen

Suositeltavin jakoasetus on secret, jolla voit jakaa Padlet-seinän kaikille linkin kautta tuleville, eikä käyttäminen vaadi kirjautumista muilta käyttäjiltä. Jos vain kopioit seinäsi verkko-osoitteen selaimen kentästä, eivät oikeudet tule linkkiin oikein. Jakaessa tulee käyttää oikeassa reunasssa olevaa jakotyökalua, jonka ikonina on nuoli oikealle. Alla kuva Padlet-seinän oikean reunan valikosta. 

työkaluvalikko

Muista muuttaa samalla yksityisyysasetukset. Tässä yhteydessä myös määritellään linkille oikeudet sen suhteen, saako linkin kautta tuleva katsojaoikeudet, vai myös oikeuden muokata seinääsi. Alla kuvankaappauskuva jakolinkin kopioimisen tilanteesta, jossa voit tarkistaa seinäsi yksityisyysasetukset, sekä muokata niitä kohdasta change privacy.  Klikkaa lopuksi Copy link to clipboard ja liitä linkki valitsemaasi paikkaan. Älä käytä Org wide -yksityisyysasetusta, sillä se tuo seinäsi Xamk Padletin etusivulle näkyviin kaikille xamkilaisille. Seinä vaatii myös Org wide -asetuksella kirjautumisen, mikä voi aiheuttaa haasteita. ​​​​​​​​Jos seinää on tarve suojata ulkopuolisilta, suosittelemme että määrität seinälle salasanan eli secret sijaan valitsetkin kohdan password.

Kuva jakamisen näkymästä

Panopto

Panopto on Xamkin videojulkaisualusta, joka mahdollistaa erilaisia tapoja sekä videoiden luomiseen että jakamiseen.  Panoptoa voidaan käyttää myös videomuotoisten tehtävien palautuspaikkana. 

Panopto-videopalvelulla voit esimerkiksi: 

  • Jakaa tallenteita sekä Xamkin sisäisille käyttäjille että ulkoisille käyttäjille.
  • Luoda videopalautustehtäviä.
  • Tallentaa ja leikata webkamera- ja ruutukaappausvideoita.
  • Luoda interaktiivisia videoita.

Panopto on Xamkin henkilökunnan käytettävissä osoitteessa https://video.xamk.fi tai suoraan Learnin kautta. Opiskelijoiden käyttö tapahtuu pääsääntöisesti opettajan ohjauksessa Learn-ympäristön kautta. 


Ohjeet

Yleistä tietoa
Videotehtävän palauttaminen
Opiskelijan video-ohjeet
Opettajan video-ohjeet

linkit

Panopto online documentation (panopto.com)



Panopto - Yleistä tietoa

Panopton palveluntarjoajana toimii yhteispohjoismainen NORDUnet. Järjestelmä sijaitsee fyysisesti Suomen ulkopuolella, mutta Pohjoismaissa pysyen.

Henkilökunta kirjautuu Panoptoon omilla Xamk-tunnuksillaan osoitteessa: https://video.xamk.fi/
Opiskelijoilla ei ole suoraa käyttöoikeutta Panoptoon kuten henkilökunnalla. Opiskelijat käyttävät Panoptoa Learnin opintojaksoille liitetyn video-osion avulla. Panopto Recorder sovelluksen avulla voit tehdä video- ja ruutukaappaustallenteita helposti. Katso ohje Recorderin käyttöön tästä.

Panopton käyttöehdot

Ensimmäisellä kirjautumisella käyttäjän tulee hyväksyä Panopto-palvelun käyttöehdot, joiden puitteissa palvelua voi käyttää. 

Panopto on tarkoitettu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toimintaan (esim. työ tai opiskelu) liittyville tallenteille ja korkeakoulu voi käyttää palvelussa olevia tallenteita omassa toiminnassaan. Panoptossa olevan tallenteen omistusoikeus säilyy kuitenkin tekijällä, eikä ammattikorkeakoulun käyttöoikeus estä tekijää käyttämästä tallennetta muissa yhteyksissä. Palvelussa olevien tallenteiden tulee noudattaa hyvää tapaa ja voimassa olevia lakeja ja määräyksiä eivätkä ne saa sisältää liikesalaisuuksia, yksityisyyttä tai muita sopimuksia loukkaavaa sisältöä.

Panopton käyttäjä vastaa kaikesta omalla käyttäjätunnuksella tapahtuvasta palvelun käytöstä ja siitä, etteivät hänen palveluunsa lisäämät tallenteet loukkaa tekijänoikeuksia tai muita immateriaalioikeuksia, ja hänellä on tarvittavat luvat niiden käyttöön. Käyttäjä vastaa myös siitä, että hänellä on tallenteessa esiintyvien henkilöiden suostumus tallenteessa esiintymiseen ja tallenteen käyttöön Panoptossa. 


Videoiden elinkaari 

Tallenteiden elinkaari on oletuksena kaksi vuotta viimeisestä katselusta, jonka jälkeen ne poistuvat automaattisesti ensin roskakoriin ja 180 vuorokauden jälkeen lopullisesti roskakorista. Tarvittaessa elinkaarta jatketaan perustellusta tarpeesta. 


Saavutettavuus 

Videoiden ja äänitteiden kohdalla saavutettavuus tarkoittaa aineistojen tekstityksiä. Saavutettavuuskriteeristön mukaisesti videoiden ja äänitteiden on oltava saavutettavia 14 vuorokauden kuluttua sisällön julkaisusta. Tekstitys on oleellinen erityisesti kuulovammaisille, mutta siitä hyötyvät myös muut käyttäjät eri tilanteissa: Videon äänen laatu voi olla heikko, paikassa voi olla paljon taustameteliä tai videon äänen tasoa ei voi nostaa, eikä käytössä ole kuulokkeita. Panoptossa on puheentunnistukseen perustuva tekstitystyökalu, jolla saa luotua tekstit automaattisesti. Tekstitykset tulisi kuitenkin aina tarkistaa ja korjata mahdollisten virheiden varalta.

Jos haluat varmistaa saavutettavuuden videoiden ja äänitteiden osalta opintojaksoilla, huomioi seuraavat asiat:

  • Videomateriaaleille tarvitaan tekstitys tai erillinen tekstivastine toistuville tai yli lukuvuoden mittaisille aineistoille opintojaksoilla.
  • Erillistä tekstitystä ei tarvita, mikäli video toimii mediavastineena, eli videon sisältämä tieto on jo tekstimuodossa esitetty.
  • Vähimmäisvaatimuksena on lisätä tekstitys videolla esitetyllä kielellä (esim. suomenkielisen videon tekstitys suomeksi, englanninkielisellä englanniksi).
  • Äänitteiden sisältö pitää olla tekstitettynä (esim. podcastien sisältö myös tekstimuodossa).
  • Suoratoistettavia videoita tai äänitteitä ei tarvitse tekstittää.

Hyvän videon tekeminen vaatii suunnittelua, huolellista toteutusta ja harkittuja valintoja. Seuraavat ohjeet auttavat sinua luomaan tehokkaan videon:

1. Tavoite ja kohdeyleisö:

   - Määrittele selvästi, mitä haluat videolla saavuttaa.
   - Tunne kohdeyleisösi tarpeet ja osaamistaso.
    - Kokeile eri ”genrejä”. Mitäpä jos videosi olisi powerpoint-esityksen sijaan vaikkapa tapaus-esimerkki, jonka pohjalta tehdään tehtäviä tai asiantuntijahaastattelu?       

2. Suunnittelu:
   - Laadi käsikirjoitus tai suunnitelma, joka sisältää videon rakenteen ja pääviestin.
   - Pidä video lyhyenä ja ytimekkäänä. Yleensä alle 10 minuuttia on suositeltavaa.

3. Tekninen toteutus:
   - Käytä hyvälaatuista videokalustoa jos mahdollista.
   - Valitse sopiva kuvakulma ja tausta. Älä kuvaa vastavaloon.

4. Selkeä esitys:
   - Puhu selkeästi ja rauhallisesti.
   - Vältä pitkiä puhepätkiä. Elävöitä esimerkeillä.

5. Visuaaliset elementit:
   - Käytä visuaalisia apuvälineitä, kuten grafiikkaa, kuvia ja kaavioita.
   - Korosta tärkeitä käsitteitä ja esitä ne selkeästi.

6. Editointi:
   - Leikkaa tarpeettomat osat pois ja korjaa mahdolliset virheet editointiohjelmalla. Editoida voit esimerkiksi Panoptossa, Adoben Rush ohjelmalla tai ilmaisella Clipchampilla joka löytyy Microsoft Storesta.
   - käytä taustamusiikkia tai ääniefektejä harkiten.

7. Tekstitys:
   - Tarjoa tekstitys tai käsikirjoitus videon yhteyteen.

8. Testaus:
   - Katso video pari kertaa läpi ja pyydä kollegoita tai ystäviä antamaan palautetta.

9. Julkaisu ja jakelu:
   - Lataa video Xamkin videopalvelu Panoptoon tai Onedriveen.
   - Jaa video kohdeyleisöllesi ja markkinoi sitä tarvittaessa.

10. Seuranta, palaute ja päivitys:
    - Voit tarkistaa katsojamääriä Panopto videoista Stats-toiminolla. Pyydä palautetta.
    - Päivitä tai paranna videota tarvittaessa.


Panopto

Videotehtävän palauttaminen

Xamkin videopalvelu Panopto mahdollista videotehtävien tekemisen ja palauttamisen. Videon voi ladata Panopto-palveluun joko tiedostona tai tehdä videon palveluun kuuluvan Panopto Recorder -sovelluksen avulla. 

Saat ohjeet videotehtävän tekemiseen opettajaltasi. Huomaa, että palauttamiseen liittyvät ohjeet saattavat poiketa tästä yleisohjeesta. Tutustu siis aina opettajan antamaan ohjeistukseen huolellisesti.

Videon palauttaminen tiedostona

Löydät opintojaksoalustalta linkin videotehtävän palauttamiseen. Linkki on merkitty vihreällä Panopto   kuvakkeella. Linkin yhteydessä tai videotehtävän tehtävänannossa kerrotaan, mihin kansioon sinun tulee videosi palauttaa. Et pääse lataamaan videoita muihin kansioihin, kuin tehtävän palauttamiseen tarkoitettuun kansioon.   

  • Nimeä videotiedosto niin, että opettaja tunnistaa sen sinun tekemäksesi. Hyvä tapa on laittaa oma nimesi tiedostonimeen.
  • Siirry opintojakson Learn-alustalle ja klikkaa alustalla olevaa Videonpalautus-linkkiä.
  • Linkin klikkaamisen jälkeen selaimessasi aukeaa opintojakson kansio Panopto-palvelussa.
  • Avaa tehtävänpalautus-kansio klikkaamalla sitä kerran.
  • Sivun ylälaidassa näet Create – painikkeen. Klikkaa painiketta ja valitse aukeavasta pudotusvalikosta kohta Upload media.
  • Raahaa ja pudota aukeavan ikkunan keskellä näkyvään kenttään ladattava videotiedosto omalta tietokoneeltasi tai klikkaa kenttää ja etsi ladattava tiedosto omalta koneeltasi.
  • Tiedoston latautuessa odota sulkematta ikkunaa. Kun lataus on valmis, sulje ikkuna ja varmista, että näet palauttamasi videon palautuskansiossa.


Huomaa, että videot prosessoidaan lataamisen jälkeen, joten video ei välttämättä ole katsottavissa välittömästi lataamisen jälkeen.  






Videon tallentaminen Panopto Recorder -sovelluksella

Panopto Recorder -sovellus on tarkoitettu webkamera- ja ruuduntallennusvideoiden tekemiseen. Sovellus on ladattavissa Panopto-videopalvelusta. Latauslinkki löytyy käyttöliittymän oikeasta yläkulmasta. 

Panopto Recorderilla videotehtävän tallentaminen tapahtuu seuraavasti:

  • Siirry opintojakson Learn-alustalle ja klikkaa alustalla olevaa Videonpalautus-linkkiä.
  • Linkin klikkaamisen jälkeen selaimessasi aukeaa opintojakson kansio Panopto-palvelussa.
  • Mikäli et ole vielä asentanut Panopto Recorder sovellusta koneellesi, lataa sovellus käyttöliittymän oikeasta yläkulmasta löytyvällä linkillä. Muista myös asentaa sovellus lataamisen jälkeen.
  • Avaa Tehtävänpalautus-kansio klikkaamalla sitä kerran
  • Sivun ylälaidassa näet Create-painikkeen. Klikkaa painiketta ja valitse aukeavasta pudotusvalikosta kohta Record a new session. Selain varmistaa, haluatko käynnistää Panopto Recorder -sovelluksen. Hyväksy käynnistäminen. 
  • Varmista, että sovelluksessa näkyy Folder-kohdassa valittuna oikea Tehtävänpalautus-kansio.
  • Anna Name-kohtaan sellainen nimi tallenteelle, että opettajasi tunnistaa videon sinun tekemäksesi.
  • Valitse Primary sources -kohdassa ne kuvalähteet, joita haluat tallentaa, ja klikkaa Record-nappia.
  • Kun lopetat tallennuksen, latautuu tallennettu tiedosto automaattisesti Panoptoon. Sulje Recorder-sovellus ja varmista, että näet tallentamasi tiedoston tehtävänpalautuskansiossa. 

Huomaa, että myös Panopto Recorderilla tehdyt tallenteet prosessoidaan lataamisen jälkeen, joten video ei välttämättä ole katsottavissa välittömästi lataamisen jälkeen.  


Panopto

Opiskelijan video-ohjeet

Panopto

Opettajan video-ohjeet

Teams

Microsoft Teams on verkkopohjainen  ryhmätyöskentelyn ja yhteistyön alusta, jossa järjestetään reaaliaikaisia verkko-opetustilanteita sekä ryhmätyöskentelyä. 

Verkkokokouksissa on käytettävissä monipuolisesti työvälineitä, kuten 

  • ääni- ja videokeskustelu
  • tiedostojen ja tietokoneen näytön jakaminen
  • tekstimuotoinen chat 
  • pienryhmätyöskentely-huoneet.  

Teams toimii tietokoneen sovelluksella, verkkoselaimella sekä mobiililaitteen sovelluksella. Suositeltavinta on käyttää Teams-sovellusta. 

Tutustu Teams-ympäristöön oheisen videon avulla. 



Suosittelemme lämpimästi Teams-itseopiskelukurssin suorittamista Open-Learn -oppimisympäristössä ennen Teamsin käyttöönottoa opiskelussa tai opetuksessa. Kurssin suorittamisesta saat suoritustodistuksen, jonka voit ladata itsellesi talteen PDF-muodossa.


Teams ohjeita

Kirjautuminen
Osallistuminen
Video- ja ääniasetukset
Kokousasetusten säätäminen
Vinkit verkko-opetukseen osallistuvalle


Kirjautuminen Teamsiin

Kirjaudu Teamsiin Xamkin Microsoft-kirjautumisella (ns. pitkä muoto), joka on muotoa "tunnus@edu.xamk.fi" (opiskelijat) tai "tunnus@xamk.fi" (henkilökunta) ja tunnuksen salasanalla. Huomioi, että käyttäjätunnuksen lyhyt muoto ei toimi.

Katso video-ohje Microsoft-kirjautumiseen:


Teams-sovelluksella tai verkkoselaimella voi liittyä verkkotapaamisiin myös vierailijana. Jos liityt kokoukseen vierailijana ilman kirjautumista, liity kokoukseen omalla etu- ja sukunimelläsi. 

Suositeltavinta on osallistua verkkotapaamisiin Teams-sovelluksella. Verkkoselaimella verkkotapaamiseen voi osallistua Chrome tai Edge-selaimilla. Avaa silloin verkkotapaamisen linkki kyseisessä selaimessa ja liity kokoukseen omalla etu-ja sukunimelläsi. Huomaathan, että selaimessa ei välttämättä toimi ruudunjako tai muut ominaisuudet, joten on suositeltavaa osallistua kokoukseen Teams-sovelluksella. Huomioi, että verkkotapaamisiin ei voi osallistua Firefox tai Internet Explorer -selaimilla eikä mobiililaitteen verkkoselaimella.


Osallistuminen teams-tapaamiseen

Suositeltavaa on ladata Teams-sovellus omalle laitteelle etukäteen ja kirjautua siihen valmiiksi. Teams-sovelluksen voi asentaa maksutta tietokoneelle alla olevasta linkistä. Mobiililaitteelle sovellus löytyy laitteen omasta sovelluskaupasta.

Lataa Microsoft Teams

Verkkolinkin tapaamiseen löydät useimmiten kalenterista, sähköpostista tai opintojaksoalustalta. 

Teams-verkkotapaamisiin voi liittyä usein myös jo ennen tapaamisen ajankohtaa, ja onkin suositeltavaa testata kokoukseen liittyminen ennen virallista tapaamista, jotta mahdolliset ongelmatilanteet ehditään ratkaista ajoissa. 



Video- ja ääniasetukset teams-tapaamisissa

Täysipainoinen osallistuminen reaaliaikaisiin verkkotapaamisiin edellyttää kuulokkeiden tai kaiuttimen lisäksi mikrofonia sekä mahdollisesti videokameraa. Ennen liittymistä kokoukseen, tarkista laitteidesi toimivuus verkkotilaisuuden aloitusnäkymässä. Näkymässä voit valita oikeat laitteet, asettaa videon ja mikrofonin päälle tai pois päältä sekä asettaa taustan asetukset. Suositeltavaa on pitää video ja mikrofoni päällä vain oman esiintymisen ajan. Kameran tai mikrofonin asetuksia voit muuttaa myös verkkokokouksen aikana laiteasetuksista.




Ongelmatilanteissa

Teknisissä ongelmissa auttaa Xinfo. Lähetä tukipyyntö Xinfo Helpdeskiin (https://xinfo.xamk.fi/). Teams-verkkotapaamisiin voi liittyä usein myös jo ennen tapaamisen ajankohtaa, ja onkin suositeltavaa testata kokoukseen liittymistä ennen virallista tapaamista, jotta ongelmatilanteet ehditään selvittää ajoissa. 

Suosittelemme lämpimästi Teams-itseopiskelukurssin suorittamista Open-Learn -oppimisympäristössä ennen Teamsin käyttöönottoa opiskelussa tai opetuksessa. Kurssin suorittamisesta saat suoritustodistuksen, jonka voit ladata itsellesi talteen PDF-muodossa.



Kokousasetusten säätäminen

Jos toimit Teams-kokouksen järjestäjänä, voit muokata kokouksen asetuksia ennen kokousajankohtaa, ja näin välttää haasteita tapaamisissa, joissa on monia esittäjiä tai joissa haluat määrittää osallistujien oikeuksia.

Kokousasetukset saat auki Teamsin kokousmerkinnästä. Kokousasetuksia voi muokata vasta, kun kokous on luotu Teamsin kalenteriin. Huomaa, että sinun on kutsuttava joku kokouksen osallistujaksi, jotta saat kokouksen verkkotapaamisen linkin syntymään (voit lähettää sen tarvittaessa vaikka itsellesi) tai sitten kokous tulee olla luotuna jollekin tiimille. 

Avaa Teams-kalenterimerkintä tuplaklikkaamalla sitä. Avaa kokouksen välilehti nimeltä Tiedot. Ota ylälaidasta kolmen pisteen valikko auki, ja sieltä kohta Kokousasetukset. Alla kuva kokousasetuksien näkymästä. Kun olet muokannut asetukset haluamiksesi, paina alhaalta nappia Tallenna. 

Pääset kokousasetuksiin myös Outlookin kokousmerkinnän lopussa olevasta Meeting options -linkistä.

kuva kokousasetuksien ikkunasta


M365

M365 on useita opiskelua tukevia työvälineitä tarjoava pilvipalvelu, joka tarjoaa monipuolisia työvälineitä mm. tiedostojen tallentamiseen ja pari- tai pienryhmätyöskentelyyn. Ympäristöstä löydät mm. opiskelijasähköpostin (Outlook), Onedrive-pilvitallennustilan ja Microsoft Office -ohjelmat sekä verkkoversioina että omalle tietokoneella asennettavana pakettina. 

M365-palvelun monia välineitä voit käyttää Chrome- ja Edge-verkkoselaimilla osoitteessa: https://portal.office.com.  Kirjaudu sisään Microsoft-kirjautumisella eli ns. pitkällä tunnuksella: käyttäjätunnus@edu.xamk.fi (opiskelijat) tai tunnus@xamk.fi (henkilökunta). Huomaathan, että Xamkissa on käytössä monivaiheinen tunnistautuminen, joten varaudu tunnistautumaan puhelinnumerolla tai Authenticator-sovelluksella. 


OneDrive

tiedoston jako muille

OneDrive-tiedostojen jakolinkit on selkeintä hakea Chrome- tai Edge-verkkoselaimen avulla M365-verkkoportaalissa https://portal.office.com. Kirjaudu sisään Microsoft-kirjautumisella. Valitse vasemmalta kohta My Content. Jos etsimäsi tiedosto ei ole suoraan näkyvillä, voit etsiä sen haulla, tai mennä katsomaan kansiorakennetta Locations - Cloud Files kautta. 

Huomioithan, että tiedostojen hallinnan helpottamiseksi on hyvä koota kaikki jaetut tiedostot yhden kansion alle ja jakaa kansion linkki, tai sitten kerätä jaettavat tiedostosi tiettyjen kansioiden alle, jotta löydät ne helposti jatkossa. Muodosta yksi tai useampi kansio OneDriveen jaettaville tiedostoille omien tarpeittesi mukaisesti. 



Jakolinkin luominen

Kun viet hiiren tiedoston nimen päälle, tai valitset nimen klikkaamalla rivin alussa olevaa valitsinta, tiedoston riville tulee näkyviin Jako-painike (nuoli oikealle) sekä kolme pistettä, josta löydät tiedostolle tehtävissä olevat toiminnot. 

Tiedoston valitseminen jaettavaksi OneDrivessä.
Voit joko lähettää linkin suoraan vastaanottajille sähköpostiin, tai voit käyttää Kopioi linkki -toimintoa esimerkiksi jakaaksesi tiedoston Learn-alustan kautta. Muista määrittää myös se, voiko linkin avulla muokata tiedostoa, vai onko se tarkoitettu vain katseltavaksi.  Kynä-kuvakkeen vierestä avautuvasta valintalistasta saat näkyviin lisää asetuksia. Voit muun muassa määrittää linkin vanhenemisajankohdan. Jos et määritä vanhenemisaikaa, niin linkki on voimassa kaksi vuotta.

Lopuksi joko lähetä linkki tai kopioi se painikkeen avulla liitettäväksi toiseen kohteeseen. 


Tiedoston jakoasetukset

OneDrive-tiedoston jakoasetuksiin pääse myös Windows-tietokoneen resurssienhallinnan kautta valitsemalla tiedoston nimen päällä hiiren oikealla painikkeella avautuvasta listasta vaihtoehdon Jaa.


Zoom

Zoom on verkkoneuvottelujärjestelmä. Sillä voi toteuttaa tapaamisia, pienryhmätyöskentelyä sekä webinaareja. Zoom-tapaamisessa voit:

  • lähettää videokuvaa tietokoneen tai mobiililaitteen kameralla
  • keskustella ja käyttää teksti-chatia
  • jakaa omaa näyttöä ja käyttää valkotaulua
  • tehdä ryhmätöitä pienryhmissä

    Zoomia käytetään joko tietokoneella tai mobiililaitteella. Parhaiten Zoom toimii tietokoneella, jossa on asennettuna Zoomin työpöytäsovellus. Henkilökunnan tietokoneilla sovellus on valmiiksi asennettuna. Voit ladata ja asentaa sovelluksen täältä: https://zoom.us/download
    Mobiililaitteille on oma sovelluksensa, ja sen saat laitteesi omasta sovelluskaupasta.

Zoom ohjeet

Kirjautuminen Zoomiin

Osallistujat voivat osallistua tapaamiseen vieraina, eli kirjautumatta. 

Verkkotapaamisen järjestäminen ja hallinnointi vaatii Xamk-tunnuksella kirjautumisen. Kirjautuminen sovelluksessa tapahtuu Zoomin etusivun Sign in -kohdan kautta käyttäen SSO-kirjautumisen kohtaa. Selaimessa kirjautuminen voi tapahtua automaattisesti huomaamatta (jos olet jo kirjautuneena), tai antaa Xamk-kirjautumisen sivun, jossa kirjaudutaan tunnuksen lyhyellä muodolla. 

Xamkin Zoomin verkko-osoite on https://xamk-fi.zoom.us. Avaa Zoom tästä

Henkilökunnan kirjautuessa ensimmäistä kertaa, tulee kirjautumisessa välivaihe, jossa pitää lähettää itselleen sähköpostivahvistus, ja käydä klikkaamassa sen linkkiä, jotta tunnus syntyy lisenssille Zoom-järjestelmään. 

Osallistuminen Zoom-tapaamiseen 


Voit osallistua Zoom-tapaamiseen Windows, Mac, Linux, iOS ja Android -laitteilla. Zoom-tapaamiseen liitytään avaamalla osallistumislinkki selaimessa. Tapaamiseen liitytään vierailijana, Zoomiin ei siis kirjauduta. Linkin voit saada esimerkiksi sähköpostitse, Learn-opintojaksoalustalla tai kalenterikutsussa. Syötä nimikenttään etunimesi ja sukunimesi ja paina Join-nappia.

Zoom-tapaamiseen voi liittyä myös Meeting ID:llä jos sinulle on sellainen toimitettu. ID on 9-11 merkkiä pitkä numerosarja. Paina Zoom-sivustolla tai sovelluksessa Join-nappia ja liitä Meeting ID sille varattuun kenttään.
Tapaamiseen on voitu määritellä myös tekstimuotoinen linkin nimi, joka syötetään samaan tapaan kuin Meeting ID. Tapaamiseen liittymiseen saattaa tarvita myös salasanan, ja tämä annetaan yleensä liittymislinkin tietojen antamisen yhteydessä.  Liittyessäsi tapaamiseen voit joutua odottamaan odotustilassa jonkun aikaa, kunnes tapaamisen kutsuja hyväksyy sinut kokoukseen sisään. 

Katso tästä opiskelijan ohje Zoom-tapaamiseen osallistumisesta (pdf). 


Yhteyden testaaminen etukäteen

Voit testata Zoom-tapaamiseen liittymistä ja omia äänilaitteitasi etukäteen alla olevan linkin kautta löytyvässä testitapaamisessa. Linkki avautuu uuteen ikkunaan.  

Join Meeting Test (zoom.us)


Oppaat ja tuki Zoomille

Ohje opiskelijalle (PDF)

Ohje henkilökunnalle (PDF)

Zoom-tilin aktivoiminen ohje (PowerPoint-esitys)

Tukea Zoomin käyttöön saat lähettämällä palvelupyynnön E-kampukselle Xinfon kautta. 

Zoom - Opettajan ohjeet

Kirjautumisen pikaohje

Mene selaimella osoitteeseen https://xamk-fi.zoom.us. Valitse kohta Sign In. Kirjoita Xamk tunnuksesi ja salasanasi. Paina Login. Hyväksy evästeet, jos selain niistä kysyy (Accept Cookies). Selain voi myös muistaa kirjautumisesi aiemmalta kerralta ja mennä suoraan Zoomiin sisään ilman kirjautumista. 


Tästä voit tutustua Zoom-tilin aktivoimisen ohjeeseen

Aktivointi tulee tehdä ensimmäisellä kirjautumiskerralla. 

Zoom-tilin aktivoiminen ohje (PowerPoint-esitys)


Katso tästä henkilökunnan Zoom käyttö-opas

Käyttöoppaassa käydään läpi Zoomin perustoimintoja. 


Zoom käyttö-opas (PDF)


VIDEO-OHJEET ZOOMIN KÄYTTÖÖN


Ohjeita saavutettavuuden huomioimiseen

Saavutettavuudella edistetään yhdenvertaisuutta. Opintojaksoalustojen sisällön on oltava opiskelijoiden käytössä helposti. Learn -järjestelmän teknisestä saavutettavuudesta huolehtii palvelua ylläpitävä E-kampus yksikkö. Opintojaksoalustoilla käytettävien sisältöjen saavutettavuudesta vastaa opettaja. Opettaja voi omalla toiminnallaan edistää saavutettavuutta huomattavasti kiinnittämällä huomiota alustan rakenteen ja alustalla käytetyn kielen selkeyteen.

Suomessa saavutettavuutta edellyttää Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Laki koskee myös tiettyjä opettajien Learn ja Open Learn -alustoille tuottamia sisältöjä. 23.9.2020 alkaen julkisten ja toistuvassa käytössä olevien opetusmateriaalien tulee olla saavutettavia.

Tähän dokumenttiin on kerätty suosituksia, joita noudattamalla opintojaksoalustasta voidaan tehdä paremmin saavutettava.

Rakenne

Kiinnitä erityistä huomiota opintojakson rakenteeseen ja rakenteen selkeyteen. Käytä alustoilla materiaaleja harkiten ja varmista, että kaikella alustalla olevalla sisällöllä on käyttötarkoitus. Kerro materiaalien ja aktiviteettien käyttötarkoitus alustalla niin, että opiskelija tietää mitä varten eri sisällöt alustalla ovat.

Otsikointi ja tekstit

  1. Käytä kuvaavia ja informatiivisia otsikoita
    Otsikot jäsentävät tekstiä, kun otsikoita käytetään riittävästi, on myös teksti helpommin hahmotettavaa.
  2. Muotoile otsikot tekstieditorin otsikko -tyylillä
    Ruudunlukuohjelmat tunnistavat otsikot otsikkotyylistä, joten pelkkä fontin suurentaminen tai lihavointi ei riitä.
  3. Luetteloi
    Luettelot helpottavat sisällön silmäiltävyyttä. Liian pitkät luettelot ovat kuitenkin raskaita ja vaikeasti hahmotettavia.
  4. Pidä opintojaksoalustan etusivun sisällöt tiiviinä ja jaa sisältöä alisivuille
    Liian pitkät tekstit opintojaksoalustan etusivulla tekevät sivusta vaikean hahmottaa silmäilemällä. Käytä siis etusivulla tiiviitä ja kuvaavia tekstejä ja jaa pitkät tekstikokonaisuudet sivu -työkalulla luoduille alisivuille.
  5. Tarkista sisältö editorin Helppokäyttöisyyden tarkistus -painikkeella
    Tarkista aina Learnin tekstieditorilla tekemäsi teksti editorissa olevalla helppokäyttöisyyden tarkistus – painikkeella. Saat korjausehdotuksia, mikäli sisällössä on saavutettavuuteen liittyvää korjattavaa.

Korostaminen ja värit

  1. Vältä turhia muotoiluja.
    Käytä oletusfonttia tai jos haluat vaihtaa fontin, käytä samaa fonttia järjestelmällisesti koko alustalla. Käytä harkiten fontin koon ja värin muuttamista.
  2. Vältä alleviivausta ja sinisen värin käyttöä tekstissä
    Alleviivaukset ja sininen väri viittaavat linkkiin. Välttääksesi väärinkäsityksiä niiden käyttäminen ei ole suositeltavaa silloin kun teksti ei ole linkki.
  3. Käytä korostamiseen lihavointia ja kursivointia
    Ruudunlukuohjelma tunnistaa lihavoinnin ja kursivoinnin ja osaa korostaa tekstiä oikein.
  4. Vältä pelkän värin tai muodon käyttämistä olennaisen informaation välittämiseen
    Pelkästään värillä tai muodolla viestitty tieto jää välittymättä ruudunlukuohjelmaa käyttävälle tai värisokealle opiskelijalle. Esimerkiksi tieto tekstissä olevasta virheestä ei välttämättä välity opiskelijalle, mikäli virhe ilmaistaan pelkästään muuttamalla virheellisen kohdan teksti punaiseksi.
  5. Kiinnitä huomiota tekstin ja taustan kontrastiin.
    Liian lähellä tosiaan olevat värit tekstissä ja taustassa saattavat vaikeuttaa tekstin erottumista ja lukemista.

Linkit

  1. Käytä kuvaavia tekstejä linkkien nimissä
    Linkin tarkoituksen olisi hyvä selvitä linkkitekstistä tai sen kontekstista. Linkin tulisi myös kuvata kohdetta, johon käyttäjä linkkiä seuraamalla päättyy.
  2. Määritä linkit avautumaan samaan selainikkunaan
    On suositeltavaa, että linkit määritetään avautumaan samassa selainikkunassa. Jos on tarkoituksenmukaista tai selkeämpää, että linkki aukeaa uuteen ikkunaan, on uuteen ikkunaan avautumisesta hyvä kertoa käyttäjälle joko linkkitekstissä tai linkin kuvauksessa.
  3. Kun linkki vie tiedostoon, kerro tämä linkkitekstissä tai kuvauksessa
    Kun linkistä avautuu verkkosivun sijaan tiedosto, kuten esimerkiksi pdf- tai word-dokumentti, on tämä hyvä mainita linkkitekstissä tai kuvauksessa.

Taulukot

  1. Käytä taulukoita harkiten
    Taulukot ovat ruudunlukijaohjelmille ja mobiililaitteille hankalia ja tämän vuoksi niitä olisi hyvä käyttää harkiten vain tilanteissa, joissa tiedon esittäminen muulla tavalla ei ole mahdollista tai järkevää.
  2. Otsikoi
    Anna taulukolle otsikko. Käytä myös rivi- ja sarakeotsikoita. Learnin "luo taulukko" -ominaisuudella voit antaa taulukolle otsikon ja valitsemalla taulukon asetuksissa kohdasta ”Otsikot” valinta ”Molemmat” muutetaan taulukon ylimmän rivin solut sekä jokaisen rivin ensimmäinen solu otsikkosoluiksi. Kirjoita näihin soluihin taulukon rivien ja sarakkeiden otsikot.
  3. Vältä solujen yhdistämistä
    Myös tyhjiä rivejä ja soluja on hyvä välttää.
  4. Tarkista taulukko helppokäyttöisyyden tarkistus -painikkeella
    Helppokäyttöisyyden tarkistus -painike osaa tarkistaa myös taulukkoihin liittyvät saavutettavuusongelmat.

Kuvat

  1. Lisää kuville kuvausteksti
    Kun lisäät kuvan, täytä kenttä "Kuvausteksti kuvalle". Teksti näkyy ruudunlukijaohjelmalle. Mikäli kuva on koriste, voit käyttää valintaa ”Kuvausta ei tarvita”. Tällöin ruudunlukijaohjelma osaa ohittaa kuvan.
  2. Lisää kuville tekstivastine
    Silloin kun kuva esittää diagrammia tai se sisältää muuta olennaista laajempaa selitystä kaipaavaa informaatiota, on sille luotava tekstivastine, josta käy ilmi kuvan sisältämä informaatio. Tekstivastine voidaan liittää kuvan yhteyteen esimerkiksi linkittämällä laajempi kuvaus samaan yhteyteen kuvan kanssa tai kertomalla kuvan yhteydessä minkä samalla sivulla olevan otsikon alta laajempi kuvaus löytyy.

Videot

  1. Lisää videoille tekstitys tai tekstivastine

    Silloin kun video on pitkäaikaisessa käytössä, eli käytät samaa videota usealle eri ryhmälle, on videoissa oltava tekstitys tai alustalla pitää olla tarjolla tekstivastine videolle.

    Tekstivastineen voi liittää videoon samalla tavalla kuin kuvien yhteyteenkin, eli linkittämällä tekstivastine videon yhteyteen tai kertomalla minkä otsikon alta tekstivastine alustalla löytyy.

    Videoiden tekstittäminen voidaan tehdä esimerkiksi Xamkin Panopto -videopalvelun avulla tai käyttämällä ulkopuolista videopalvelua kuten Youtubea.

Tiedostot

  1. Tarkista Word ja Powerpoint tiedostojen saavutettavuus
    Office ohjelmat sisältävät dokumenttien helppokäyttöisyyden tarkistamiseen tarkoitetun työkalun. Tarkista helppokäyttöisyys -toiminto löytyy tarkista -välilehdeltä tai tiedosto -valikon tiedot kohdasta napin ”tarkista ongelmien varalta” alta.

Kolmannen osapuolen sisällöt ja palvelut

Kun opetuksessa käytetään kolmannen osapuolen tuottamia oppimateriaaleja tai digitaalisia palveluja kuten Youtube-videoita, podcasteja, artikkeleja tai digitaalisia työkaluja, on näiden saavutettavuutta suositeltavaa arvioida samalla tavoin kuin itse tuotettujenkin sisältöjen saavutettavuutta. Ulkopuolisen tahon tuottamat sisällöt eivät suoraan kuulu lain vaatimusten piiriin, mutta kolmannen osapuolen palveluja käytettäessä on kuitenkin aina hyvä tarkastella palvelun tai sisällön saavutettavuutta ja tarkistaa, löytyykö palveluntarjoajalta saavutettavuusselostetta tai muuta saavutettavuusdokumentaatiota.

Lisätietoja saavutettavuudesta verkossa

Ohjeita verkkosisältöjen ja viestinnän saavutettavuudesta
Saavutettavasti.fi -sivusto on suunnattu julkisen sektorin viestijöille ja muille, jotka tekevät tai suunnittelevat verkkopalvelujen sisältöjä. Sivustolla on kattavia käytännön ohjeita siihen, miten verkkosisältöjen ja tiedostojen saavutettavuutta voi parantaa helposti.

Viisi vinkkiä saavutettavampaan verkkosisältöön
Verkkopalvelun saavutettavuus on paljon muutakin kuin tekniikkaa. Kaikilla verkkosivujen päivittäjillä on keskeinen asema verkkopalvelun saavutettavuuden parantamisessa – eli siinä, että kaikki verkkopalvelun käyttäjät voivat saada tarvitsemansa tiedon mahdollisimman helposti. Tässä on viisi vinkkiä, joiden avulla voit edistää helposti saavutettavuutta, jos tuotat sisältöjä verkkoon.

Moodle.org: Saavutettavuusohjeita
Moodlen kehittäjäyhteisön saavutettavuusohjeita sisältävä sivusto.

Saavutettavuusvaatimukset
Paljon tietoa saavutettavuudesta ja saavutettavuuden vaatimuksista.

Helsingin kaupungin saavutettavuusopas
Helsingin kaupungin saavutettavuusopas. Sisältää ohjeita saavutettavaan sisällöntuotantoon.

OPISKELIJAN LEARN-ALUSTAA KOSKEVAT TOIVEET OPETTAJALLE


1

Haluan tehdä hyvää työtä ja tietää, mitä minulta odotetaan. Varmistathan, että opintojakson suoritusohjeet, osaamistavoitteet ja arviointikriteerit löytyvät helposti alustalta.


2

Haluan suunnitella ja organisoida omaa työtäni. Varmistathan, että opintojakson aikataulu on selkeästi koottuna alustalla ja kaikkien tehtävien palautusajankohdat näkyvät myös opintojaksoalustan kalenterissa.


3
Pidän oman etenemiseni seuraamisesta, ja suoritusprosentin näkyminen alustalla motivoi minua. Joskus on harmillisesti saattanut käydä niin, että kokonaisprosentti on jäänyt vajaaksi minusta riippumattomista syistä. Jos käytät opintojaksoalustalla suoritusten seurantaa, varmistathan, että se toimii oikein.


4

Opintoihini liittyy paljon tietoa ja tiedon etsimistä. Tämä on mielenkiintoista, mutta myös raskasta. Varmistathan, että tehtävät ja materiaalit, jotka kuuluvat yhteen, löytyvät opintojaksoalustalla samasta paikasta tai ovat selkeästi merkitty toisiinsa liittyviksi.


5

Minulle saattaa tulla tarve kysyä opintojaksoon tai sen suorittamiseen liittyviä tarkentavia kysymyksiä. Varmistathan, että alustalta löytyy ohjeet siihen, miten voin esittää kysymykseni niin, että saan siihen vastauksen.


6

Minulla on paljon työtä, ja vaikka aihe onkin kiinnostava, ei minulla välttämättä ole aikaa selata kaikkia mielenkiintoisia lisämateriaaleja. Varmistathan, että kaikilla lisätyillä materiaaleilla on olennainen ja ymmärrettävällä tavalla kuvattu tarkoitus ja lisämateriaalit ovat selkeästi erotettavissa muista materiaaleista.


7

Palaute omasta oppimisestani on minulle tärkeää. Tarjoathan minulle mahdollisuuden seurata ja arvioida oman osaamiseni kehittymistä.


8

Opiskelutovereissani on paljon erilaisia oppijoita. Varmistathan, että kaikilla ryhmäläisilläni on yhdenvertainen mahdollisuus oppimiseen. Käytäthän selkeää ja ymmärrettävää kieltä, kuvaavia otsikoita sekä ymmärrettäviä linkkejä. Huomioithan saavutettavuuden myös silloin, kun valitset opintojakson materiaaleja.


9

Opettajat ja opetustavat ovat erilaisia, ja tämä on rikkaus, josta pidän. Täysin toisistaan poikkeavat käytännöt ovat kuitenkin myös raskaita. Noudatathan koulutuksen yhteisesti sovittuja toimintatapoja ja käytät yhteisiä työkaluja.


Toiveet perustuvat keväällä 2020 toteutetun Learn-oppimisympäristön käyttäjäkyselyn avoimiin vastauksiin.