Opiskelijan ohjeet Learn-ympäristöön

 

Takaisin ohjeiden sisällysluetteloon

Tutustu Learn-oppimisympäristön käyttöön

 

Tutustu Learn-ympäristöön peruskäyttöön katsomalla oheinen info-tallenne. 

Learn verkko-oppimisympäristö tarjoaa työvälineitä mm. tehtävien ja verkkotenttien tekemiseen, keskusteluun ja yhteydenpitoon sekä oppimateriaalin jakamiseen ja sisällöntuottamiseen.

 

Voit tutustua Learn-ympäristöön laajemmin Vinkit opiskelijoille -opintojaksoalustan kautta. Opintojaksoalusta on avoinna kaikille käyttäjille ja sinne voi itserekisteröityä opiskelijana ilman opintojaksoavainta. Ohessa on myös tiivistetysti tietoa Learn-ympäristön perustoiminnoista.

 

 

Learn-ympäristön käyttöliittymä

 

YLÄREUNAN VALIKKORIVI

Oppimisympäristön jokaisen näkymän yläreunassa näkyy mustalla pohjalla valikkorivi, joka sisältää mm. käyttäjävalikon, kielivalikon sekä linkin oppimisympäristön ohjeisiin. 

ALAPALKKI

Oppimisympäristön jokaisen näkymän alareunassa näkyy mustalla pohjalla alapalkki, joka sisältää  oppimisympäristön käyttöehdot ja tietosuojailmoituksen. Mikäli avoinna olevalle näkymälle on olemassa sivun opastus (kuten esim. Työpöytä), voit katsella sen uudestaan em. linkin kautta.

TYÖPÖYTÄ

Jokaisella käyttäjällä on henkilökohtainen Työpöytä-näkymä, jonka henkilö näkee ensimmäisenä kirjautumisen jälkeen. Työpöytä-näkymän Opintojaksojen yhteenveto -lohkossa näkyvät linkit niille opintojaksoille, joille olet itserekisteröitynyt tai joille sinut on liitetty.

OMA KÄYTTÄJÄPROFIILI JA ASETUKSET

Voit tutustua omaan käyttäjäprofiiliisi klikkaamalla omaa nimeäsi näkymän oikeassa yläkulmassa ja valitsemalla valikosta Käyttäjätiedot. Käyttäjäprofiilit ovat Learn-ympäristössä julkisia ts. opettajat ja opiskelijat näkevät kaikien samalla opintojaksolla olevien henkilöiden profiilit esim. Osallistujat-näkymän kautta.

Opintojaksolle liittyminen ja eroaminen 

Opintojaksoalustalle liittyminen

Opintojaksoalustalle liittyminen voi tapahtua opiskelijan näkökulmasta kahdella eri tavalla; automaattisesti tai opiskelijan itserekisteröitymisen kautta. Itserekisteröitymistä hyödyntävillä opintojaksoilla opiskelijan tulee itse liittyä opintojakson opiskelijaksi. Oikeaa opintojaksoa voi etsiä Työpöydän Etsi opintojaksoja -haun kautta. Hyvinä hakuehtoina toimivat opintojakson nimi tai Pepin opintojakson toteutuksen koodi. Opintojaksolle liitytään Lisää minut opintojaksolle -painikkeesta Opintojaksoalueelle liittyminen -näkymässä. Mikäli itserekisteröitymisen yhteydessä edellytetään Opintojaksoavainta, syötä se sille varattuun kenttään. Opintojaksoavain on kertaluonteinen opintojaksolle liittymisen salasana, jonka saat yleensä opintojakson opettajalta.

OPINTOJAKSOALUSTALTA EROAMINEN

Jos olet liittynyt opintojaksoalustalle itserekisteröitymisen kautta, on sinulla myös mahdollisuus alustalta itse poistua. Opintojaksollasi näkyy tässä tapauksessa opintojakson oikeassa ylänurkassa otsikkokuvan alapuolella musta rataskuvake, jonka valikon alta löytyy kohta Poista minut tältä opintojaksolta. Jos sinulle ei näy Poista minut tältä opintojaksolta -linkkiä, on sinut lisätty opintojaksoalustalle joko Pepin toteutuksen kautta tai opettajan toimesta. Silloin et myöskään pääse itse poistumaan opintojaksolta.

OPINTOJAKSOALUSTAN RAKENNE ja yleisimmät aktiviteetit

OPINTOJAKSOPOHJAN RAKENNE

Opintojaksoalustojen rakenne ja sisältö voivat vaihdella opintojaksoittain. Learn-ympäristössä on käytettävissä useita erilaisia opintojaksomuotoja, jotka vaikuttavat opintojakson sisältöön ja toimintaan. Learn-ympäristön perusrakenne on kuitenkin samankaltainen kaikilla opintojaksoilla. 

Näkymän vasemman yläkulman kolmen viivan -kuvakkeesta on avattavissa  navigointivalikko, jonka sisältö vaihtelee riippuen näkymästä, jossa se avataan. Opintojaksoalustalla sieltä löytyvät mm. opintojakson Osallistujat sekä Arvioinnit-näkymä, joka kokoaa kaikki opintojakson arvioitavat tehtävät ja niiden arvioinnit yhteen näkymään. 

Opintojakson sisällön yläreunassa on navigointipalkki, joka vaakasuuntaan oikealle etenevä linkkipolku. Se näyttää tarkemmin missä näkymässä kulloinkin olet. Voit käyttää linkkipolussa olevia linkkejä siirtyäksesi näkymästä toiseen, esim. palauttaaksesi opintojakson pääsivulle.

 

EDISTYMISEN SEURANTA

 

Opettaja voi määritellä opintojakson aktiviteetteihin, millaisilla ehdoilla ne katsotaan suoritetuiksi. Opiskelijoiden etenemistä voidaan seurata opintojaksolla joko aktiviteettien suorittamiseen tai opiskelijan tekemiin suoritus merkintöihin perustuen. 

Suoritusten seurannan ehdot ovat opiskelijan nähtävissä aktiviteetin kohdalla sekä Edistymisen seuranta -lohkossa, mikäli se on opintojaksolla. Myös oppimisympäristön Työpöydällä voit nähdä oman edistymisesi opintojaksoilla, mikäli opintojaksolla seurataan suorituksia. Merkitse tehdyksi -tyyppiset aktiviteetit ovat sellaisia, jonka suorituksen merkitset itse. Muutoin suoritusmerkintä tulee kun määritellyt ehdot täyttyvät.

Plagiaatintunnistuspalvelu Turnitin Integrity

 

Xamkilla on käytössä plagioinnin tunnistamiseen Turnitin Integrity -palvelu. Turnitin-palvelua voidaan käyttää opintojen aikana Learn-ympäristössä ja opintojen loppuvaiheessa opinnäytetyön tarkastamiseen Wihi-palvelussa. Opiskelijan on hyväksyttävä Turnitin-palvelun käyttöoikeussopimus ensimmäisen palvelun kautta tehtävän tarkastuksen yhteydessä. 

Learn-ympäristössä opettaja voi ottaa käyttöön plagioinnin tunnistamisen tehtävien lisäksi myös keskustelualueissa, työpajoissa sekä tenteissä. Opiskelijalle ilmoitetaan palvelun käyttämisestä tehtävän palautuksen yhteydessä ja hän saa myös tarkastuksesta kuittauksen sähköpostiinsa. 

KESKUSTELUALUEET

Keskustelualueilla voidaan käydä ohjattuja sekä vapaampia keskusteluja tai vaikka palauttaa tehtäviä muiden opiskelijoiden luettavaksi. Useimmilla opintojaksoilla on myös "Uutiset"-keskustelualue, mutta se on tarkoitettu opettajien tiedotuskanavaksi eivätkä opiskelijat voi kirjoittaa sinne.

 

TEHTÄVÄT

Tehtävä on yleisesti käytetty aktiviteetti, johon opiskelija voi palauttaa verkkotekstiä sekä tiedostoja opettajan määrittämien ehtojen puitteissa. Opettajien on mahdollista rajata tehtävän kautta palautettavien tiedostojen kokoa sekä tyyppiä. Kun olet lähettänyt tehtävän Learn-ympäristöön, opettajalla on mahdollisuus nähdä ja arvioida palautuksesi. Kun opettaja on arvioinut tehtäväsi, näet annetun arvioinnin tehtävänpalautuksen yhteydessä sekä Arvioinnit-näkymän kautta.

VIDEOTEHTÄVIEN PALAUTTAMINEN

Xamkilla on käytössä videopalvelu Panopto, jonne opiskelija voi tallentaa opintojaksoon liittyviä videoita. Opiskelija voi siirtyä Panopto-palveluun Learn-opintojakson linkin kautta. Huomioithan, että opiskelija ei voi tallentaa videoita suoraan palveluun ilman siihen liittyvää opintojaksoa. Tallennusmuodoista tuetaan yleisimpiä kuten mm. MP4 ja MOV. Seuraa opettajan antamia ohjeita tehtävän palauttamiseen.

TENTIT

Tenttejä voidaan suorittaa Learn-ympäristön opintojaksoilla. Niillä on yleensä myös rajattu suoritusaika, jonka puitteissa tentti tulee suorittaa. Jotkut tenteistä on suunniteltu suoritettavaksi valvotuissa olosuhteissa luokassa ja osa tenteistä voidaan suorittaa vaikka kotoa käsin aineiston ollessa apuna.

Tarkista aina ennen tentin aloittamista, millaisessa aikataulussa tentti tulee suorittaa. Huomioi myös mahdolliset tenttiin liittyvät lisäohjeet esim. aineiston käytöstä tentissä. Muista aina tarkistaa tentin lopuksi, että olet vastannut kaikkiin kysymyksiin ja paina "Lopeta tentti" -painiketta tallentaaksesi vastauksesi.

Huomioithan myös, että opettaja voi tarvittaessa mukauttaa tentin suorittamisen ajankohtaa ja kestoa esimerkiksi yksilöllisten opetusjärjestelyiden mahdollistamiseksi.


Lue lisää ja tutustu tarkemmin oppimisympäristön toimintaan Vinkit opiskelijoille -opintojaksoalustalla.