Verkko-opetukseen osallistuvan vinkkilista

Takaisin ohjeiden sisällysluetteloon

Taas verkko-opetusta! Onneksi voin olla passiivinen kuuntelija ja kirjoittaa samalla huomista raporttia. Tai vaikka katsoa toisella silmällä telkkaria. 

Kuulostaako tutulta? Vai mietitkö, miten saisit verkko-opetukseen osallistumisesta itsellesi antoisamman ja innostavamman? Alla on muutamia vinkkejä. Tutustu niihin ennen seuraavaa verkko-opetustilannetta.

 

Valmistaudu

Älä säntää verkko-opetustilanteeseen valmistautumatta, vaan tutustu opintojakson tavoitteisiin ja verkko-opetuskertojen luonteeseen, jos siihen on mahdollisuus. Onko kyseessä luento, edellytetäänkö osallistumista ja pitääkö jotain valmistella etukäteen. Varmista, että sinulla on tarvittavat välineet ja testaa niiden toimivuus. Jos tilaisuutta varten täytyy ladata jokin sovellus koneelle tai mobiililaitteelle, tee se hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua.

 

Varaa aikaa ja rauhallinen paikka

Suhtaudu verkko-opetukseen samoin kuin lähiopetustilanteeseen. Varaa siis tarvittava aika ja mahdollisuuksien mukaan rauhallinen opetuksen luonteeseen sopiva paikka. Huolehdi myös ulkomuotosi ja ympäristösi siihen muotoon, että voit tarpeen tullen avata webkameran osallistuaksesi työskentelyyn. Taustakuvia hyödyntämällä voit suojella yksityisyyttäsi. Varaa itsellesi monipuolinen ja ergonominen työpiste. Sohvan taikka sängyn pohjalta osallistuminen ei ole ehkä kaikkein fiksuinta.
 
 

Tule ajoissa paikalle, testaa tekniikka ja rauhoitu

Tämä on tärkeää, jotta opetus pääsee alkamaan ajallaan ja saat kaiken irti opetuksesta opettajan suunnitelmien mukaan. Liity verkko-opetustilanteeseen mahdollisuuksien mukaan jo muutama minuutti ennen aloitusta. Näin sinulla on aikaa varmistaa äänentoiston, kaiuttimien, mikrofonien ja kuulokkeiden toimivuus ja ratkoa mahdolliset ongelmat. Minimoi häiriötekijät sulkemalla koneeltasi ylimääräiset ohjelmat (sähköposti ym.), joita et tarvitse opetuksen aikana. Kun kaikki on valmista, ehdit hengähtää ja hyvässä lykyssä vielä hakea kupillisen kahvia ennen aloitusta.

 

Kuuntele ja osallistu

Kohtaaminen verkossa edellyttää osallistujalta aktiivista keskittymistä, koska opettajaa ja muita opiskelijoita ei välttämättä näe. Jos opetustilanne sallii, pyri osallistumaan keskusteluun aktiivisesti esimerkiksi chattiä käyttämällä, tai muilla opettajan ohjeistamilla tavoilla. Näin saat enemmän irti opetuksesta. Keskity meneillään olevaan opetustilanteeseen. Keskittyminen on vaikeaa, jos teet useita asioita yhtä aikaa.

 

Muista kohteliaisuus

Jos osallistut opetustilanteessa keskusteluun tai haluat sanoa jotain, pyri puhumaan lyhyesti ja itse asiasta. Jos mukana on opiskelijoita, jotka eivät tunne sinua, esittäydy lyhyesti ennen puheenvuoroasi tai kysymystäsi. Puhu selkeästi ja riittävän kuuluvalla äänellä. Sulje mikrofoni silloin, kun et ole puheenvuorossa. Pyri välttämään päälle puhumista ja anna muille mahdollisuus olla äänessä. Keskity kuuntelemaan. Varmista, että opiskeluympäristösi on hiljainen, jotta vältytään häiritsevältä taustamelulta. Mahdollista omalla toiminnallasi muille opiskelijoille turvallinen opiskeluilmapiiri.

 

Kunnioita tekijänoikeuksia ja yksityisyyden suojaa

Opetustilanteen ja materiaalien tekijänoikeudet ovat opettajalla. Voit tallentaa materiaaleja tarvittaessa omaan käyttöösi, mutta sinulla ei ole oikeutta jakaa niitä missään muodossa eteenpäin. Sama koskee myös kaikkea opiskelijoiden jakamaa tai esittämää materiaalia. Henkilöä esittävää kuvaa ei saa julkaista henkilön kunniaa tai yksityisyyttä loukkaavalla tavalla.

 

Ota vastuu omasta tekemisestäsi

Muista, että viime kädessä olet itse vastuussa siitä, mitä saat irti verkko-opetustilanteesta. Jos et aio keskittyä ja osallistua siihen aktiivisesti, miksi menisit linjoille? Mieti itsellesi sopivia keinoja ottaa hyöty irti verkko-opetuksesta. Jos et halua puhua, voit käyttää chatti-ikkunaa. Myös omien muistiinpanojen tekeminen aiheesta tai työskentelyasennon vaihtaminen kesken luennon voi auttaa keskittymään. Kysy aina, jos jokin asia jää epäselväksi. Muista, että muutkin opiskelijat sekä opettaja ovat vain ihmisiä.
 
 
V1 Aronen, H., Myöhänen, T. ja Valkeinen, M. 2018.
V2 Parkkonen, T. ja Pilli-Sihvola, M. 2021.
 
This work is licensed under the Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/.