Helmikuun vinkit ja huomiot

Helmikuun vinkit ja huomiot

by Haija Muhonen (admin) -
Number of replies: 0

Osallistujat -näkymä poistui opiskelijoilta

GDPR:n henkilötietojen minimoimisen periaatteen mukaisesti Osallistujat-välilehti ei enää näy opiskelijoille opintojaksoalustalla. Opiskelijat pystyvät kuitenkin edelleen näkemään muiden osallistujien tietoja yhteisöllisiä aktiviteettejä käytettäessä, joissa osallistujien nimet näkyvät (mm. keskustelualueet tai wikit).

Muutos ei vaikuta opettajan näkymään, jossa Osallistujat ovat edelleen nähtävissä kuten ennenkin. Tarvittaessa opettaja voi palauttaa alustakohtaisesti Osallistujat-näkymän myös opiskelijoille näkyviin. Ohjeet tähän löytyvät Ohjeet ja tuki -osion Learn-ohjeet opettajalle -sivulta.

Opintojaksoalustojen arkistointi ja jatkokäyttö

Opettaja saa opintojaksojensa arkistoinnista sähköpostiinsa ilmoituksen, jossa on kerrottu arkistoinnin tarkempi ajankohta sekä opintojaksoalustat, joita arkistointi koskettaa. Arkistoitumista voi viivästyttää korkeintaan kuukaudella, jonka jälkeen opintojaksoalustat arkistoidaan ja ne piilotetaan opiskelijoilta. Arkistoidut opintojaksoalustat ovat opettajan käytettävissä kaksi vuotta, jonka jälkeen ne poistuvat automaattisesti oppimisympäristöstä. Arkistoitumisen ajankohta on nähtävissä opintojakson tietojen ohessa Opintojaksojen yhteenveto -lohkossa Työpöydällä ja Omat opintojaksoni -näkymässä. 

Arkistoitu opintojaksoalusta on opettajan käytettävissä, jotta hän voi mm. tarkastella opiskelijoiden tekemiä palautuksia tai heille annettuja arviointeja. Opintojaksoalustasta voi tehdä myös koko kahden vuoden mittaisen arkistointivaiheen aikana kopioita uusia toteutuksia varten. Opettaja ei voi avata arkistoitunutta opintojaksoalustaa opiskelijoille ts. käyttää sitä aktiiviseen opetukseen.

Opettaja voi myös tehdä opintojaksoalustasta varmuuskopiotiedoston ja tallentaa sen esimerkiksi Onedriveen tai muistitikulle. Varmuuskopiotiedosto sisältää kaiken opettajan tuottaman opintojaksoalustan sisällön ja rakenteen varmuuskopioinnin hetkellä. Käyttäjiin liittyviä tietoja (mm. tehtävänpalautukset, tenttisuoritukset, keskustelut jne.) varmuuskopioon ei ole mahdollista sisällyttää. Varmuuskopio on hyödyllinen mm. silloin kun opintojakson seuraavaan toteutusajankohtaan on vielä aikaa tai se halutaan kopioida toiseen oppimisympäristöön.

Opettaja voi myös merkitä tarpeettoman opintojaksoalustan poistettavaksi ja nopeuttaa näin poistoprosessia. Tämä vapauttaa tilaa Learn-ympäristössä ja auttaa opettajaa siistimään opintojaksoluetteloasi, jolloin oikeat opintojaksoalustat löytyvät helpommin. Merkitse alusta poistettavaksi -toiminto on käytettävissä opintojaksoalustan Lisää-valikossa, jos alusta on alun perin luotu Opintojaksoalustan tilaus -lomakkeella. Peppi-integraatiolla luotuja opintojaksoalustoja ei voi merkitä poistettavaksi.

 

(Muokannut Riikka YP Räikkönen - keskiviikkona 8. helmikuuta 2024, 10.42)